Krem pomidorowy z grzankami
zapiekanymi z mozzarellą
łatwe
246 osób zapisało

Składniki
800 gramów
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
8 sztuk
4 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz czosnek posiekaj i przesmaż w garnku na oliwie. Dodaj pomidory, 200 ml wody i zagotuj.
Krok 2
Zupę przypraw kostkami rosołowymi, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Po tym czasie zupę zmiksuj na krem.
Krok 3
Kromki pieczywa opiecz na złoty kolor w rozgrzanym piekarniku. Na 4 kromki nałóż ser i przykryj każdą z nich pozostałymi kromkami. Ponownie zapiecz w piekarniku, ale tylko chwilę aby ser rozpuścił się. Gotową zupę udekoruj listkami bazylii i podawaj z grzankami.

Dobra rada:
Aby zaostrzyć nieco smak zupy, dodaj odrobinę posiekanej papryczki chilli. Jeśli lubisz kremowe zupy, dodaj 100 ml śmietany.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej