Krem pomidorowy z grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Menu dnia

Krem pomidorowy z grzankami

zapiekanymi z mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
356 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

246 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

8 sztuk

4 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek posiekaj i przesmaż w garnku na oliwie. Dodaj pomidory, 200 ml wody i zagotuj.

Krok 2

Zupę przypraw kostkami rosołowymi, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Po tym czasie zupę zmiksuj na krem.

Krok 3

Kromki pieczywa opiecz na złoty kolor w rozgrzanym piekarniku. Na 4 kromki nałóż ser i przykryj każdą z nich pozostałymi kromkami. Ponownie zapiecz w piekarniku, ale tylko chwilę aby ser rozpuścił się. Gotową zupę udekoruj listkami bazylii i podawaj z grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zaostrzyć nieco smak zupy, dodaj odrobinę posiekanej papryczki chilli. Jeśli lubisz kremowe zupy, dodaj 100 ml śmietany.

13

Opinie o przepisie

  • Kamil Włodyka

    Kamil Włodyka , 30.05.2016

    kwaśna że aż gębę wykrzywia :) ktoś kto te przepisy wymyśla próbuje je potem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Stecki

    Janusz Stecki , 26.05.2016

    No to już pół kroku bliżej do smaku (rezygnacja z wzmacniaczy smaku: glutaminianu monosodowego, inozynianu disodowego, guanylanu disodowego), prawie gratulacje ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Ciarkowski

    Leszek Ciarkowski , 25.05.2016

    Jadziu estetycznie jest zaserwowane Twoje danie, ale moje pasztety na bazie roślinnej przypominającej w swoim smaku pasztety mięsne i przebiją sztuczne potrawy. Stałem się specjalistą bez skromności pasztetów z kabaczków, z jajek, pieczarek, soi i z innych kombinacji roślinnej, a nawet moje dwa pieski też się zajadają tymi pasztetami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Hirschberg

    Elżbieta Hirschberg , 25.05.2016

    Zarobki obzarciuchy pozeracze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Stępień

    Wojciech Stępień , 25.05.2016

    Smacznego pyszne jedzenie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boguslawa Spiewak

    Boguslawa Spiewak , 25.05.2016

    Pycha wszystko pomidorowe. Zrobie taki kremik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Majcher

    Maria Majcher , 25.05.2016

    Ja dla podkręcenia smaku dodałabym podczas gotowania odrobinę papryczki chili

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witek Ratajczak

    Witek Ratajczak , 25.05.2016

    Uwielbiam kremy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisława Orlik

    Zdzisława Orlik , 25.05.2016

    Pomidory "zapuszkowane" są w pełni dojrzałości. Lepsze takie, niż te blade dostępne obecnie w sklepie. Zamiast kostki rosołowej można dodać masło klarowane i zioła.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Stecki

    Janusz Stecki , 25.05.2016

    Jak może być smaczna zupa z puszek i kostek rosołowych?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Manuela Krüger

    Manuela Krüger , 25.05.2016

    Tylko głodna sie zrobiłam :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Przepiora

    Bozena Przepiora , 25.05.2016

    Zrobcie to wpadne pozdrawiam :*

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 07.02.2016

    Szybka w przygotowaniu i przepyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem pomidorowy z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem pomidorowy z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem pomidorowy z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem pomidorowy z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem pomidorowy z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem pomidorowy z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem pomidorowy z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem pomidorowy z grzankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem pomidorowy z grzankamiKrem pomidorowy z grzankami

Cebulę oraz czosnek posiekaj i przesmaż w garnku na oliwie. Dodaj pomidory, 200 ml wody i zagotuj.