Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę bulionową wrzuć do 1/2 l wrzącej wody i gotuj minutę, mieszając. Wytnij fileciki z grejpfrutów (ostrym nożem zetnij skórkę na końcach owocu aż do miąższu. Postaw grejpfruta na stole i ścinaj pionowo paski pozostałej skóry (białą skórkę także. Powycinaj cząstki owocu, wsuwając ostry, wąski nóż pomiędzy oddzielające błonki. Z resztek owocu wyciśnij sok. Do bulionu wrzuć groszek i gotuj 5 minut, a potem zahartuj w wodzie z kostkami lodu. Krewetki podsmaż na patelni na 30 g masła. Zalej sokiem grejpfrutowym, zagotuj, dodaj szczyptę cukru i wymieszaj. Dodaj osączony groszek, kolendrę i grejpfruty, wymieszaj jeszcze raz, ale bardzo delikatnie. Przełóż groszek do krewetek i posyp kolendrą, dodaj segmenty grejpfruta i zamieszaj. Krewetki z groszkiem i grejpfrutami przełóż na talerze, podawaj z sosem, który wytworzył się w trakcie gotowania. Dobrym dodatkiem jest ryż - basmati lub jaśminowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej