Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę bulionową wrzuć do 1/2 l wrzącej wody i gotuj minutę, mieszając. Wytnij fileciki z grejpfrutów (ostrym nożem zetnij skórkę na końcach owocu aż do miąższu. Postaw grejpfruta na stole i ścinaj pionowo paski pozostałej skóry (białą skórkę także. Powycinaj cząstki owocu, wsuwając ostry, wąski nóż pomiędzy oddzielające błonki. Z resztek owocu wyciśnij sok. Do bulionu wrzuć groszek i gotuj 5 minut, a potem zahartuj w wodzie z kostkami lodu. Krewetki podsmaż na patelni na 30 g masła. Zalej sokiem grejpfrutowym, zagotuj, dodaj szczyptę cukru i wymieszaj. Dodaj osączony groszek, kolendrę i grejpfruty, wymieszaj jeszcze raz, ale bardzo delikatnie. Przełóż groszek do krewetek i posyp kolendrą, dodaj segmenty grejpfruta i zamieszaj. Krewetki z groszkiem i grejpfrutami przełóż na talerze, podawaj z sosem, który wytworzył się w trakcie gotowania. Dobrym dodatkiem jest ryż - basmati lub jaśminowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej