Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę bulionową wrzuć do 1/2 l wrzącej wody i gotuj minutę, mieszając. Wytnij fileciki z grejpfrutów (ostrym nożem zetnij skórkę na końcach owocu aż do miąższu. Postaw grejpfruta na stole i ścinaj pionowo paski pozostałej skóry (białą skórkę także. Powycinaj cząstki owocu, wsuwając ostry, wąski nóż pomiędzy oddzielające błonki. Z resztek owocu wyciśnij sok. Do bulionu wrzuć groszek i gotuj 5 minut, a potem zahartuj w wodzie z kostkami lodu. Krewetki podsmaż na patelni na 30 g masła. Zalej sokiem grejpfrutowym, zagotuj, dodaj szczyptę cukru i wymieszaj. Dodaj osączony groszek, kolendrę i grejpfruty, wymieszaj jeszcze raz, ale bardzo delikatnie. Przełóż groszek do krewetek i posyp kolendrą, dodaj segmenty grejpfruta i zamieszaj. Krewetki z groszkiem i grejpfrutami przełóż na talerze, podawaj z sosem, który wytworzył się w trakcie gotowania. Dobrym dodatkiem jest ryż - basmati lub jaśminowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej