Krewetki z groszkiem cukrowym o smaku grejpfrutowo – kolendrowym

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

0 gramów

1 sztuka

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

1 szczypta

0 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę bulionową wrzuć do 1/2 l wrzącej wody i gotuj minutę, mieszając. Wytnij fileciki z grejpfrutów (ostrym nożem zetnij skórkę na końcach owocu aż do miąższu. Postaw grejpfruta na stole i ścinaj pionowo paski pozostałej skóry (białą skórkę także. Powycinaj cząstki owocu, wsuwając ostry, wąski nóż pomiędzy oddzielające błonki. Z resztek owocu wyciśnij sok. Do bulionu wrzuć groszek i gotuj 5 minut, a potem zahartuj w wodzie z kostkami lodu. Krewetki podsmaż na patelni na 30 g masła. Zalej sokiem grejpfrutowym, zagotuj, dodaj szczyptę cukru i wymieszaj. Dodaj osączony groszek, kolendrę i grejpfruty, wymieszaj jeszcze raz, ale bardzo delikatnie. Przełóż groszek do krewetek i posyp kolendrą, dodaj segmenty grejpfruta i zamieszaj. Krewetki z groszkiem i grejpfrutami przełóż na talerze, podawaj z sosem, który wytworzył się w trakcie gotowania. Dobrym dodatkiem jest ryż - basmati lub jaśminowy.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej