Suszenie jest jedną z najstarszych metod konserwacji żywności. Jego historia sięga tysięcy lat wstecz. Jest to metoda prosta i bezpieczna, a ponadto pozwala zachować kolor, aromat i smak żywności na bardzo długo. Jednak nie tylko smak się liczy - suszenie jest też doskonałą alternatywą dla stosowania konserwantów. To ogromna korzyść - susząc nasze warzywa, niczego nie dodajemy, usuwamy jedynie namiar wody.

Właśnie w tym tkwi cały sekret suszenia - dzięki usunięciu z warzywa wody, eliminujemy też konieczność stosowania środków konserwujących.

Uprawiając pomidory, rolnicy Knorr tydzień przed zbiorami lekko je odwadniają. Dzięki temu są one słodsze, a ponadto łatwiej poddają się procesowi suszenia. Słodycz naszych pomidorów mierzymy tzw. skalą Brix - im wyższa wartość, tym słodszy pomidor. Dla niektórych zaskoczeniem jest fakt, jak wiele wody zawierają wszelkie warzywa. Przykładowo, aby uzyskać tonę suszonej cebuli, potrzebujemy aż tuzina ton świeżej! Znikające jedenaście ton to nic innego jak woda, która bez procesu suszenia mogłaby rozcieńczać smak gotowanych potraw.

Zdarzają się też sytuacje, w których proces suszenia rozpoczyna działanie samej natury. Na przykład nasze cebule suszymy przez kilka dni na słońcu, a gdy zostaną obrane, dosuszamy je i przerabiamy w ciągu kilku godzin, tak aby zachować ich świeżość oraz smak. Z kolei części z naszych zrównoważonych upraw nie suszymy w ogóle – stają się bowiem bazą past czy przecierów do produkcji zup i przypraw. Jednak, gdy w grę wchodzą produkty suszone, korzystamy z pewnej oraz bezpiecznej metody, stosowanej przez tysiące lat, zapewniającej nam wysokiej jakości składniki przez długi czas.