Kolorowy omlet ze szpinakiem i gorgonzolą
łatwe
18 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
5 sztuk
1 łyżka
10 dekagramów
1 sztuka
3 sztuki
3 sztuki
5 dekagramów
1 sztuka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gorgonzolę kroimy w drobną kostkę. Szpinak rozmrażamy, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy 2-3 minuty, doprawiamy solą, studzimy.
Krok 2
Pomidorki myjemy, kroimy w cienkie talarki. Jajka dokładnie miksujemy. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość masła, wlewamy połowę ubitych jajek i układamy połowę szpinaku, pokrojonych pomidorków oraz sera. Przykrywamy pokrywką i smażymy do czasu aż jajka się zetną, a ser rozpuści.
Krok 3
Doprawiamy solą i pieprzem, ściągamy na talerz, a z pozostałych składników przygotowujemy drugi omlet.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























