Kolorowy omlet ze szpinakiem i gorgonzolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowy omlet ze szpinakiem i gorgonzolą

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

1 łyżka

10 dekagramów

1 sztuka

3 sztuki

3 sztuki

5 dekagramów

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gorgonzolę kroimy w drobną kostkę. Szpinak rozmrażamy, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy 2-3 minuty, doprawiamy solą, studzimy.

Krok 2

Pomidorki myjemy, kroimy w cienkie talarki. Jajka dokładnie miksujemy. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość masła, wlewamy połowę ubitych jajek i układamy połowę szpinaku, pokrojonych pomidorków oraz sera. Przykrywamy pokrywką i smażymy do czasu aż jajka się zetną, a ser rozpuści.

Krok 3

Doprawiamy solą i pieprzem, ściągamy na talerz, a z pozostałych składników przygotowujemy drugi omlet.

Bernadetta

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy omlet ze szpinakiem i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy omlet ze szpinakiem i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy omlet ze szpinakiem i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy omlet ze szpinakiem i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy omlet ze szpinakiem i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy omlet ze szpinakiem i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy omlet ze szpinakiem i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowy omlet ze szpinakiem i gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej