Kolorowy omlet ze szpinakiem i gorgonzolą
łatwe
18 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
5 sztuk
1 łyżka
10 dekagramów
1 sztuka
3 sztuki
3 sztuki
5 dekagramów
1 sztuka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gorgonzolę kroimy w drobną kostkę. Szpinak rozmrażamy, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy 2-3 minuty, doprawiamy solą, studzimy.
Krok 2
Pomidorki myjemy, kroimy w cienkie talarki. Jajka dokładnie miksujemy. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość masła, wlewamy połowę ubitych jajek i układamy połowę szpinaku, pokrojonych pomidorków oraz sera. Przykrywamy pokrywką i smażymy do czasu aż jajka się zetną, a ser rozpuści.
Krok 3
Doprawiamy solą i pieprzem, ściągamy na talerz, a z pozostałych składników przygotowujemy drugi omlet.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























