
Składniki
300 gramów
250 gramów
150 gramów
1 sztuka
40 gramów
0.25 łyżeczki
na wierzch:
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy. Siekamy z masłem.

Krok 2
Dodajemy ser, żółtko, cukier puder i aromat waniliowy. Krótko zagniatamy ciasto na kruche ciasteczka z serem białym, podsypując mąką. Wkładamy na 30 minut do lodówki.

Krok 3
Po upływie czasu ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wykrawamy ciastka z twarogiem szklanką lub dowolnymi foremkami i smarujemy na wierzchu rozmieszanym białkiem.

Krok 4
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej ciasteczka z twarogiem. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasteczka przez ok. 20 minut (do zarumienienia).

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kruche z serem
Ciasto kruche jest jednym z tych deserów, który spotyka się w polskiej kuchni najczęściej. Na jego popularność znaczący wpływ ma prostota przygotowania oraz wyjątkowy smak, który komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Jeśli szukacie pomysłu na idealne ciastka, które przypadną do gustu każdemu, skorzystajcie z naszej propozycji na kruche z serem. Na pewno posmakuje miłośnikom tradycyjnych placków, przygotowywanych w nieskomplikowany sposób. Kruche ciasteczka z serem białym doskonale wpisują się zarówno w codzienne, jak i świąteczne menu.
Dla kogo?
Ciastka z twarogiem przypadną do gustu każdemu, kto lubi proste i smaczne domowe desery. To doskonała alternatywa dla klasycznego sernika.
Na jaką okazję?
Kruche z serem sprawdzi się zawsze! Możecie je przygotować nie tylko na co dzień, ale także na specjalne okazje, takie jak święta czy domowa impreza. Ciastka z twarogiem mogą z kruchego ciasta z powodzeniem mogą poleżeć kilka dni, dzięki czemu staną się jeszcze delikatniejsze.
Czy wiesz, że?
Kluczem do przygotowania idealnego ciasta kruchego do ciastek z twarogiem jest przesianie mąki, a także unikanie wyrabiania go dłońmi. Do rozdrobnienia oraz połączenia składników najlepiej wykorzystajcie nóż oraz łyżkę. Ciasto wyrabiajcie szybko i zdecydowanie.
Dla urozmaicenia:
Gotowe ciasteczka kruche z serem posypcie cukrem pudrem przesianym przez sitko.