
Składniki
0.5 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
1 pęczek
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 szklanki
2 łyżki
250 gramów
50 gramów
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmieszaj razem odrobinę soli, pieprz, cukier, słoninę oraz wino.
Krok 2
Naczynie z mieszanką w włóż do garna z gorącą wodą i mieszaj dopóki tłuszcz się nie rozpuści.
Krok 3
Krewetki siekaj aż do uzyskania jednolitej masy a potem przełóż do miski z tłuszczem.
Krok 4
Zeszklij cebulę i dodaj do niej wieprzowinę. Wymieszaj to z masą krewetkową, koprem oraz chili.
Krok 5
Zmieszaj bułkę tartą z pokruszoną kostką rosołową.
Krok 6
Z uprzednio przygotowanej masy uformuj kulki i mocz je w jajku a potem panieruj w bułce. Usmaż je na złoto na głębokim tłuszczu.
Krok 7
Serwuj na liściach sałaty udekorowane kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej