Kokosowe kuleczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kokosowe kuleczki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
301 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

282 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

120 mililitrów

90 gramów

70 gramów

20 mililitrów

1 sztuka

polewa czekoladowa:

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnuszku podgrzej masło ze śmietanką. Dodaj wiórki kokosowe i całość gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Przełóż do miski.

Kokosowe kuleczki - Krok 1

Krok 2

Wyskrob ziarna z wanilii, dodaj wraz z cukrem pudrem i rumem do miski i dokładnie wszystko wymieszaj. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 1h.

Kokosowe kuleczki - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformuj kule wielkości orzechów włoskich i wbij w nie wykałaczkę. Schłodź jeszcze przez 1h.

Kokosowe kuleczki - Krok 3

Krok 4

W rondlu, podgrzewając na ogniu połącz śmietankę z mleczną czekoladą. Nie pozwól żeby się zagotowało.

Kokosowe kuleczki - Krok 4

Krok 5

Gotowe kule obtocz w ciepłej polewie czekoladowej i obsyp wiórkami białej czekolady.

Kokosowe kuleczki - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kokosowe kuleczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kokosowe kuleczkiKokosowe kuleczki

Jeśli macie ochotę na deser z egzotyczną nutą – spróbujcie kokosowych kuleczek, które posmakują każdemu miłośnikowi oryginalnych łakoci. Są doskonałym pomysłem nie tylko na codzienną porcję słodyczy, ale także na domową imprezę, na której będą urozmaiceniem menu deserowego. Do przygotowania kulek z wiórkami kokosowymi nie potrzebujecie zbyt wielu składników – wystarczy to, co zwykle znajduje się w domowej kuchni. Będzie naprawdę smacznie!

Dla kogo?

Kokosowe kuleczki przypadną do gustu każdemu, kto lubi oryginalne łączenie smaków oraz wyrazisty aromat kokosa. 

Na jaką okazję?

O kokosowych kuleczkach pamiętajcie przy każdej okazji! Sprawdzą się na co dzień i podczas świątecznych, rodzinnych przyjęć.

Czy wiesz, że?

Wiórki kokosowe, obecne w kuchniach całego świata, wytwarzane są z kopry, czyli miąższu orzecha kokosowego. Słodką wersję wiórków otrzymuje się po wysuszeniu i starciu kopry, która następnie mieszana jest z cukrem pudrem.

Dla urozmaicenia:

Kokosowe kulki możesz podawać w papilotach cukierniczych. Dzięki temu kuleczki będą wyglądały estetycznie na imprezowym stole, a goście z łatwością będą mogli się nimi poczęstować.