Kulki serowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulki serowe

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

1 sztuka

100 gramów

6 łyżek

400 gramów

2 łyżki

null

200 gramów

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek wymieszać ser z jajkiem, olejem, mlekiem, sola i skórką cytrynową. Później brzegi powstałych kół posmarować mlekiem, na jedną połowę nałożyć konfitury, przykryć ją drugą połową koła i ścisnąć brzegi, tak aby się nie rozeszły. Do garnka wlać tyle oleju, żeby można było usmażyć kulki. Gdy kulki uzyskają złocisty kolor należy je wyjąc z oleju. Na koniec można je posypać cukrem pudrem.

Krok 2

W osobnej misce należy wymieszać mąkę z cukrem pudrem. Następnie mąkę z cukrem wsypać do masy serowej i wyrobić masę.

Krok 3

Potem ciasto rozwałkować na stole posypanym mąką, ciasto powinno zachować grubość od 1- 2 cm, z foremki w kształcie większego koła wyciąć krążki (za foremkę może posłużyć brzegi kubka lub szklanki).

Krok 4

Później brzegi powstałych kół posmarować mlekiem, na jedną połowę nałożyć konfitury, przykryć ją drugą połową koła i ścisnąć brzegi, tak aby się nie rozeszły.

Krok 5

Do garnka wlać tyle oleju, żeby można było usmażyć kulki. Gdy kulki uzyskają złocisty kolor należy je wyjąc z oleju. Na koniec można je posypać cukrem pudrem.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulki serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulki serowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placek z gulaszem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej