
Składniki
8 łyżek
1 sztuka
100 gramów
6 łyżek
400 gramów
2 łyżki
null
200 gramów
200 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek wymieszać ser z jajkiem, olejem, mlekiem, sola i skórką cytrynową. Później brzegi powstałych kół posmarować mlekiem, na jedną połowę nałożyć konfitury, przykryć ją drugą połową koła i ścisnąć brzegi, tak aby się nie rozeszły. Do garnka wlać tyle oleju, żeby można było usmażyć kulki. Gdy kulki uzyskają złocisty kolor należy je wyjąc z oleju. Na koniec można je posypać cukrem pudrem.
Krok 2
W osobnej misce należy wymieszać mąkę z cukrem pudrem. Następnie mąkę z cukrem wsypać do masy serowej i wyrobić masę.
Krok 3
Potem ciasto rozwałkować na stole posypanym mąką, ciasto powinno zachować grubość od 1- 2 cm, z foremki w kształcie większego koła wyciąć krążki (za foremkę może posłużyć brzegi kubka lub szklanki).
Krok 4
Później brzegi powstałych kół posmarować mlekiem, na jedną połowę nałożyć konfitury, przykryć ją drugą połową koła i ścisnąć brzegi, tak aby się nie rozeszły.
Krok 5
Do garnka wlać tyle oleju, żeby można było usmażyć kulki. Gdy kulki uzyskają złocisty kolor należy je wyjąc z oleju. Na koniec można je posypać cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej