Kurczak tajski z bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak tajski z bazylią

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

14 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Egzotyczny smak KURCZAKA TAJSKIEGO Z BAZYLIĄ to zasługa sosu ostrygowego. Warto go mieć w domu, bo świetnie pasuje do większości potraw tajskich, chińskich i wietnamskich. Nie wolno jedynie wąchać tego sosu. Uwierzcie mi - nie pachnie zbyt przyjemnie.

Krok 2

Kurczaka przypraw solą i pieprzem, podsmaż na 2 łyżkach oleju. Przełóż na talerz, wylej zużyty olej, wlej pozostały świeży (nie myj patelni, niech pozostanie smak). Zeszklij cebulę, czosnek i chili. Dodaj przekrojone wzdłuż na pół fasolki oraz kurczaka. Wymieszaj, podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Dodaj sos ostrygowy, cukier i sok z cytryny oraz pokruszoną minikostkę czosnkową. Wymieszaj, duś minutę. Posyp bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak tajski z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak tajski z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak tajski z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak tajski z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak tajski z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak tajski z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak tajski z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej