Kurczak tajski z bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak tajski z bazylią

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Egzotyczny smak KURCZAKA TAJSKIEGO Z BAZYLIĄ to zasługa sosu ostrygowego. Warto go mieć w domu, bo świetnie pasuje do większości potraw tajskich, chińskich i wietnamskich. Nie wolno jedynie wąchać tego sosu. Uwierzcie mi - nie pachnie zbyt przyjemnie.

Krok 2

Kurczaka przypraw solą i pieprzem, podsmaż na 2 łyżkach oleju. Przełóż na talerz, wylej zużyty olej, wlej pozostały świeży (nie myj patelni, niech pozostanie smak). Zeszklij cebulę, czosnek i chili. Dodaj przekrojone wzdłuż na pół fasolki oraz kurczaka. Wymieszaj, podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Dodaj sos ostrygowy, cukier i sok z cytryny oraz pokruszoną minikostkę czosnkową. Wymieszaj, duś minutę. Posyp bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak tajski z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak tajski z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak tajski z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak tajski z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak tajski z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak tajski z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak tajski z bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak tajski z bazylią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej