Kurki w oliwie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurki w oliwie

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.25 litra

0.25 litra

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby oczyść, umyj, duże poprzekrawaj wzdłuż. Przygotuj zalewę. W rondlu wymieszaj wodę, ocet, łyżeczkę pieprzu ziarnistego, liść laurowy, tymianek, łyżkę soli i czosnek. Zagotuj.

Krok 2

Do zalewy wrzuć grzyby i gotuj 10 minut na małym ogniu. Grzyby odsącz, powkładaj do słoików. Przypraw oregano i przyprawami z zalewy. Skórę cytrynową sparz, doda do grzybów.

Krok 3

Zalej gorącą oliwą. Słoiki dobrze zakręć, przechowuj w chłodzie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurki w oliwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurki w oliwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurki w oliwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurki w oliwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurki w oliwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurki w oliwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurki w oliwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurki w oliwie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej