Kurki w oliwie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurki w oliwie

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.25 litra

1 sztuka

1 szczypta

1 kilogram

1 szczypta

3 łyżki

3 sztuki

0.25 litra

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby oczyść, umyj, duże poprzekrawaj wzdłuż. Przygotuj zalewę. W rondlu wymieszaj wodę, ocet, łyżeczkę pieprzu ziarnistego, liść laurowy, tymianek, łyżkę soli i czosnek. Zagotuj.

Krok 2

Do zalewy wrzuć grzyby i gotuj 10 minut na małym ogniu. Grzyby odsącz, powkładaj do słoików. Przypraw oregano i przyprawami z zalewy. Skórę cytrynową sparz, doda do grzybów.

Krok 3

Zalej gorącą oliwą. Słoiki dobrze zakręć, przechowuj w chłodzie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurki w oliwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurki w oliwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurki w oliwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurki w oliwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurki w oliwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurki w oliwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurki w oliwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurki w oliwie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej