
Składniki
4 sztuki
4 łyżki
4 łyżki
1 szczypta
200 mililitrów
6 łyżek
null
1 szczypta
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kuropatwy spraw, wypłukaj, natrzyj wewnątrz i na zewnątrz pieprzem, posmaruj masłem. Na piersiach połóż po plasterku słoniny, mocno obwiąż nitką, resztę stopionego masła wlej do brytfanny.
Krok 2
Kuropatwy ułóż piersią do góry, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz 30 minut często polewając wytwarzającym się sosem.
Krok 3
Czosnek ugotuj ze skórką z pomarańczy. Odcedź i przetrzyj przez gęste sito.
Krok 4
Z kuropatwy zdejmij słoninę, piecz następne 15 minut od czasu do czasu polewając tłuszczem.
Krok 5
Sos który się wytopił podczas pieczenia odtłuść, dolej bulion z drobiu, wygotuj nieco i połącz z przecierem pomidorowym oraz puree z czosnku i skórek pomarańczy.
Krok 6
Dolej sok pomarańczowy, dopraw. Kuropatwy polej sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej