
Składniki
4 sztuki
4 łyżki
4 łyżki
1 szczypta
200 mililitrów
6 łyżek
null
1 szczypta
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kuropatwy spraw, wypłukaj, natrzyj wewnątrz i na zewnątrz pieprzem, posmaruj masłem. Na piersiach połóż po plasterku słoniny, mocno obwiąż nitką, resztę stopionego masła wlej do brytfanny.
Krok 2
Kuropatwy ułóż piersią do góry, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz 30 minut często polewając wytwarzającym się sosem.
Krok 3
Czosnek ugotuj ze skórką z pomarańczy. Odcedź i przetrzyj przez gęste sito.
Krok 4
Z kuropatwy zdejmij słoninę, piecz następne 15 minut od czasu do czasu polewając tłuszczem.
Krok 5
Sos który się wytopił podczas pieczenia odtłuść, dolej bulion z drobiu, wygotuj nieco i połącz z przecierem pomidorowym oraz puree z czosnku i skórek pomarańczy.
Krok 6
Dolej sok pomarańczowy, dopraw. Kuropatwy polej sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej