Kuropatwy na sposób hiszpański przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kuropatwy na sposób hiszpański

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

200 mililitrów

6 łyżek

null

1 szczypta

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kuropatwy spraw, wypłukaj, natrzyj wewnątrz i na zewnątrz pieprzem, posmaruj masłem. Na piersiach połóż po plasterku słoniny, mocno obwiąż nitką, resztę stopionego masła wlej do brytfanny.

Krok 2

Kuropatwy ułóż piersią do góry, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz 30 minut często polewając wytwarzającym się sosem.

Krok 3

Czosnek ugotuj ze skórką z pomarańczy. Odcedź i przetrzyj przez gęste sito.

Krok 4

Z kuropatwy zdejmij słoninę, piecz następne 15 minut od czasu do czasu polewając tłuszczem.

Krok 5

Sos który się wytopił podczas pieczenia odtłuść, dolej bulion z drobiu, wygotuj nieco i połącz z przecierem pomidorowym oraz puree z czosnku i skórek pomarańczy.

Krok 6

Dolej sok pomarańczowy, dopraw. Kuropatwy polej sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kuropatwy na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kuropatwy na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kuropatwy na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kuropatwy na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kuropatwy na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kuropatwy na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kuropatwy na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kuropatwy na sposób hiszpański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
10 osób ogląda przepis:
Kremowa zupa czosnkowa
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej