
Składniki
9 sztuk
1 opakowanie
10 sztuk
25 sztuk
2 sztuki
200 mililitrów
100 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone grzyby namocz w 300 ml wrzącej wody. Odcedź je i pokrój w cienkie paski, wywar zachowaj.
Krok 2
Cebule pokrój w drobną kostkę - połowę przesmaż na oliwie. Wlej śmietanę i gotuj 3-4 minuty. Sos dopraw do smaku.
Krok 3
Pozostałą cebulę przesmaż na oliwie, dodaj pieczarki oraz namoczone grzyby i smaż kilka minut razem na mocnym ogniu. Wlej wywar z grzybów i dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne – sos doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut.
Krok 4
Naczynie żaroodporne o wym. 28x20 cm posmaruj śmietanowym sosem i ułóż 3 płaty makaronu. Posmaruj ponownie białym sosem, posyp serem i nałóż warstwę grzybowego sosu. Przykryj płatami makaronu i znów posmaruj sosem śmietanowym. Czynność tę powtórz do momentu wykorzystania wszystkich składników (3 warstwy).
Krok 5
Ostatnią warstwę makaronu posmaruj pozostałym śmietanowym sosem i posyp startym serem. Lasagnę wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 40 minut. Gotową zapiekankę udekoruj listkami bazylii.
Dobra rada:
Oprócz pieczarek i podgrzybków możesz dodać również inne leśne grzyby, jak prawdziwki, czy też rydze.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne z grzybami leśnymi
Jeżeli lubisz dania z makaronu, koniecznie wypróbuj nasz przepis na lasagne z grzybami leśnymi. Lasagne to pochodzący z języka włoskiego termin, który początkowo oznaczał rodzaju makaronu w postaci prostokątnych, cienkich plastrów. Dziś stosuje się go ogólnie do określenia dań przygotowanych na jego bazie. Choć najbardziej rozpowszechnioną odmianą lasagne jest bolognese, równie dobrze smakuje przygotowana w wersji bezmięsnej, np. z grzybami. Pamiętaj, że suszone grzyby trzeba najpierw namoczyć, by zmiękły. Do dania dobrze sprawdzą się różne rodzaje – w zależności od upodobań dodaj podgrzybki, prawdziwki lub rydze. Powstały przy namaczaniu aromatyczny wywar wykorzystaj do przyrządzenia białego sosu na bazie śmietany. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian warstwy makaronu, sosu, sera oraz grzybów. Aby wzmocnić smak dania, użyj jednej z ostrzejszych odmian sera. Piecz przez kilkadziesiąt minut, a następnie podawaj potrawę udekorowaną świeżymi listkami bazylii. Przekonaj się, jakie to proste!