Lasagne z grzybami leśnymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z grzybami leśnymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
269 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

265 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

1 opakowanie

10 sztuk

25 sztuk

2 sztuki

200 mililitrów

100 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone grzyby namocz w 300 ml wrzącej wody. Odcedź je i pokrój w cienkie paski, wywar zachowaj.

Lasagne z grzybami leśnymi - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w drobną kostkę - połowę przesmaż na oliwie. Wlej śmietanę i gotuj 3-4 minuty. Sos dopraw do smaku.

Lasagne z grzybami leśnymi - Krok 2

Krok 3

Pozostałą cebulę przesmaż na oliwie, dodaj pieczarki oraz namoczone grzyby i smaż kilka minut razem na mocnym ogniu. Wlej wywar z grzybów i dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne – sos doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut.

Lasagne z grzybami leśnymi - Krok 3

Krok 4

Naczynie żaroodporne o wym. 28x20 cm posmaruj śmietanowym sosem i ułóż 3 płaty makaronu. Posmaruj ponownie białym sosem, posyp serem i nałóż warstwę grzybowego sosu. Przykryj płatami makaronu i znów posmaruj sosem śmietanowym. Czynność tę powtórz do momentu wykorzystania wszystkich składników (3 warstwy).

Lasagne z grzybami leśnymi - Krok 4

Krok 5

Ostatnią warstwę makaronu posmaruj pozostałym śmietanowym sosem i posyp startym serem. Lasagnę wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 40 minut. Gotową zapiekankę udekoruj listkami bazylii.

Lasagne z grzybami leśnymi - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Oprócz pieczarek i podgrzybków możesz dodać również inne leśne grzyby, jak prawdziwki, czy też rydze.

1

Opinie o przepisie

  • Jacek Kubiak

    Jacek Kubiak , 10.10.2016

    wyzwanie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z grzybami leśnymiLasagne z grzybami leśnymi

Jeżeli lubisz dania z makaronu, koniecznie wypróbuj nasz przepis na lasagne z grzybami leśnymi. Lasagne to pochodzący z języka włoskiego termin, który początkowo oznaczał rodzaju makaronu w postaci prostokątnych, cienkich plastrów. Dziś stosuje się go ogólnie do określenia dań przygotowanych na jego bazie. Choć najbardziej rozpowszechnioną odmianą lasagne jest bolognese, równie dobrze smakuje przygotowana w wersji bezmięsnej, np. z grzybami. Pamiętaj, że suszone grzyby trzeba najpierw namoczyć, by zmiękły. Do dania dobrze sprawdzą się różne rodzaje – w zależności od upodobań dodaj podgrzybki, prawdziwki lub rydze. Powstały przy namaczaniu aromatyczny wywar wykorzystaj do przyrządzenia białego sosu na bazie śmietany. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian warstwy makaronu, sosu, sera oraz grzybów. Aby wzmocnić smak dania, użyj jednej z ostrzejszych odmian sera. Piecz przez kilkadziesiąt minut, a następnie podawaj potrawę udekorowaną świeżymi listkami bazylii. Przekonaj się, jakie to proste!