Składniki
9 sztuk
1 opakowanie
10 sztuk
25 sztuk
2 sztuki
200 mililitrów
100 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone grzyby namocz w 300 ml wrzącej wody. Odcedź je i pokrój w cienkie paski, wywar zachowaj.
Krok 2
Cebule pokrój w drobną kostkę - połowę przesmaż na oliwie. Wlej śmietanę i gotuj 3-4 minuty. Sos dopraw do smaku.
Krok 3
Pozostałą cebulę przesmaż na oliwie, dodaj pieczarki oraz namoczone grzyby i smaż kilka minut razem na mocnym ogniu. Wlej wywar z grzybów i dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne – sos doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut.
Krok 4
Naczynie żaroodporne o wym. 28x20 cm posmaruj śmietanowym sosem i ułóż 3 płaty makaronu. Posmaruj ponownie białym sosem, posyp serem i nałóż warstwę grzybowego sosu. Przykryj płatami makaronu i znów posmaruj sosem śmietanowym. Czynność tę powtórz do momentu wykorzystania wszystkich składników (3 warstwy).
Krok 5
Ostatnią warstwę makaronu posmaruj pozostałym śmietanowym sosem i posyp startym serem. Lasagnę wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 40 minut. Gotową zapiekankę udekoruj listkami bazylii.
Dobra rada:
Oprócz pieczarek i podgrzybków możesz dodać również inne leśne grzyby, jak prawdziwki, czy też rydze.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne z grzybami leśnymi
Jeżeli lubisz dania z makaronu, koniecznie wypróbuj nasz przepis na lasagne z grzybami leśnymi. Lasagne to pochodzący z języka włoskiego termin, który początkowo oznaczał rodzaju makaronu w postaci prostokątnych, cienkich plastrów. Dziś stosuje się go ogólnie do określenia dań przygotowanych na jego bazie. Choć najbardziej rozpowszechnioną odmianą lasagne jest bolognese, równie dobrze smakuje przygotowana w wersji bezmięsnej, np. z grzybami. Pamiętaj, że suszone grzyby trzeba najpierw namoczyć, by zmiękły. Do dania dobrze sprawdzą się różne rodzaje – w zależności od upodobań dodaj podgrzybki, prawdziwki lub rydze. Powstały przy namaczaniu aromatyczny wywar wykorzystaj do przyrządzenia białego sosu na bazie śmietany. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian warstwy makaronu, sosu, sera oraz grzybów. Aby wzmocnić smak dania, użyj jednej z ostrzejszych odmian sera. Piecz przez kilkadziesiąt minut, a następnie podawaj potrawę udekorowaną świeżymi listkami bazylii. Przekonaj się, jakie to proste!