Deser z lodami "Karuzela" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser z lodami "Karuzela"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na środku dużego okrągłego talerza połóż małą porcję bitej śmietany i przyklej do niej okrągły wafel – to podstawa karuzeli.

Krok 2

Następnie wokół tej podstawy ułóż 4 małe porcje bitej śmietany i na każdej z nich umieść koszyczek z wafla – jak na zdjęciu.

Krok 3

Na środku wafla połóż kolejną porcję bitej śmietany. Przytwierdź do niej pod kątem prostym 4 rurki waflowe, łączące środek karuzeli z koszyczkami.

Krok 4

W koszyczki włóż po jednej kulce lodów o różnych smakach.

Krok 5

Cały talerz udekoruj lizakami i kolorowymi drażetkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser z lodami "Karuzela" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser z lodami "Karuzela" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser z lodami "Karuzela" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser z lodami "Karuzela" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser z lodami "Karuzela" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser z lodami "Karuzela" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser z lodami "Karuzela" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser z lodami "Karuzela" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser z lodami "Karuzela"Deser z lodami "Karuzela"

Kolorowo i słodko – poznaj sposób na smaczny deser z lodami „karuzela”, który świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu. Słodką przekąskę przygotuj na płaskim talerzu. Do stworzenia „karuzeli” potrzebujesz, oczywiście, dobrej jakości lodów. Wybierz swoje ulubione smaki, a gałki rozłóż kolorystycznie według uznania. Wykorzystaj wafle w kształcie koszyczków, a do dekoracji użyj lizaków, wafli z czekoladowym nadzieniem i kolorowych drażetek. Dobrze sprawdzi się również bita śmietana lub roztopiona czekolada (np. mleczna lub biała). Jeśli deser ma być jeszcze bardziej słodki, wykorzystaj syrop klonowy, karmelowy albo nitki karmelowe. Na koniec, dla przełamania smaku, dołóż ewentualnie listki świeżej mięty. Dobrze komponować będą się również kawałki owoców, np. bananów, kiwi lub ananasów. W sezonie wykorzystaj truskawki, maliny i borówki. Poznaj naszą propozycję na kolorowy deser lodowy. Przygotuj go według przedstawionego tu przepisu i dowolnie modyfikuj, dołączając ulubione dodatki. Podziel się swoją propozycją podania.