Łopatka winno-grzybowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łopatka winno-grzybowym sosie

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 szklanka

2 łyżki

3 łyżki

100 gramów

250 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso nacieramy marynatą do mięs i odstawiamy na min 2h.

Krok 2

Mięso przekładamy do brytfanki i dodajemy pokrojony czosnek, cebule, wino, musztardę, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Przykrywamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 1,5 godziny, kilka razy obracając mięso. Co jakiś czas podlewamy wodą lub bulionem. Na 15 minut przed końcem dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki.

Krok 3

Kiedy mięso będzie miękkie odlewamy do garnuszka sos, dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek. Mieszamy, doprawiamy do smaku.

Krok 4

Mięso kroimy w plastry i podajemy ugotowanym al dente makaronem, sosem i szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łopatka winno-grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łopatka winno-grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łopatka winno-grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łopatka winno-grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łopatka winno-grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łopatka winno-grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łopatka winno-grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łopatka winno-grzybowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pikantny sos bolognese
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej