
Składniki
400 gramów
1 szklanka
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na patelni, przełożyć do garnka. Dodać dynię pokrojoną w małą kostkę, śmietanę, przyprawy i dusić na wolnym ogniu,aż dynia zmięknie.
Krok 2
Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do sosu. Gotować aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 3
Makaron ugotować al dente, podawać z sosem i posypane dużą ilością posiekanej natki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z dynią
Podczas sezonu na dynię warto dowiedzieć się, jak przyrządzić apetyczne potrawy z jej dodatkiem. Możliwości jest mnóstwo, a zapiekanka czy ciasto to tylko niektóre z nich. Na najbliższy obiad przygotuj makaron z dynią. Wybierz wariant penne, czyli ten w kształcie rurek, i ugotuj go na półtwardo. Następnie przyrządź aromatyczny sos, który scali wszystkie składniki i nada potrawie odpowiedniego smaku. W tym celu pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaj na patelnię podzielony na małą kostkę miąższ dyni. Gęstości nada śmietana, a wyrazistości przyprawa uniwersalna, pieprz, gałka muszkatołowa i wybrane zioła. Z dynią dobrze skomponuje się również mieszanka curry, sproszkowane chili czy mielony imbir. Produkty na patelni gotuj na małym ogniu do momentu, w którym dynia nabierze miękkości. Osobno podsmaż na złoty kolor pierś z kurczaka i dodaj ją do sosu. Całość starannie wymieszaj. Z tak przygotowanym sosem serwuj makaron, a jako dekorację wykorzystaj natkę pietruszki lub listki świeżej kolendry. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.