Makaron penne z duszoną dynią i pietruszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z dynią

Autor: Grace w kuchni

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 szklanka

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na patelni, przełożyć do garnka. Dodać dynię pokrojoną w małą kostkę, śmietanę, przyprawy i dusić na wolnym ogniu,aż dynia zmięknie.

Krok 2

Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do sosu. Gotować aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 3

Makaron ugotować al dente, podawać z sosem i posypane dużą ilością posiekanej natki.

Grace w kuchni

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z dyniąMakaron z dynią

Podczas sezonu na dynię warto dowiedzieć się, jak przyrządzić apetyczne potrawy z jej dodatkiem. Możliwości jest mnóstwo, a zapiekanka czy ciasto to tylko niektóre z nich. Na najbliższy obiad przygotuj makaron z dynią. Wybierz wariant penne, czyli ten w kształcie rurek, i ugotuj go na półtwardo. Następnie przyrządź aromatyczny sos, który scali wszystkie składniki i nada potrawie odpowiedniego smaku. W tym celu pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaj na patelnię podzielony na małą kostkę miąższ dyni. Gęstości nada śmietana, a wyrazistości przyprawa uniwersalna, pieprz, gałka muszkatołowa i wybrane zioła. Z dynią dobrze skomponuje się również mieszanka curry, sproszkowane chili czy mielony imbir. Produkty na patelni gotuj na małym ogniu do momentu, w którym dynia nabierze miękkości. Osobno podsmaż na złoty kolor pierś z kurczaka i dodaj ją do sosu. Całość starannie wymieszaj. Z tak przygotowanym sosem serwuj makaron, a jako dekorację wykorzystaj natkę pietruszki lub listki świeżej kolendry. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.