Makaron z sosem pomidorowym i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z sosem pomidorowym i serem

Autor: Piotrek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

1 łyżka

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżeczka

2 szczypty

1 szczypta

70 gramów

1 łyżka

200 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy sos: 400 dag mięsa mielonego z indyka podsmażamy na 1 łyżce oliwy z dodatkiem soli i mini kostka-czosnek lub zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodajemy całą puszkę pomidorów bez skórki, które rozdrabniamy widelcem, doprawiamy suszoną bazylią, dodajemy 4 łyżki koncentratu pomidorowego, doprawiamy też pieprzem i szczyptą cukru. Podlewamy odrobiną wrzącej wody dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dusimy pod przykryciem aż sos zgęstnieje a woda odparuje.

Krok 2

Ugotować makaron spaghetti w wodzie z 1 łyżką soli i 2 kostkami Rosołu z kury Knorr, odcedzamy, rozkładamy na talerze, polewamy gorącym sosem, posypujemy rozdrobnionym serem z czosnkiem i ziołami

Piotrek

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ostra zapiekanka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej