Makaron z sosem pomidorowym i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z sosem pomidorowym i serem

Autor: Piotrek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

1 łyżka

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżeczka

2 szczypty

1 szczypta

70 gramów

1 łyżka

200 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy sos: 400 dag mięsa mielonego z indyka podsmażamy na 1 łyżce oliwy z dodatkiem soli i mini kostka-czosnek lub zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodajemy całą puszkę pomidorów bez skórki, które rozdrabniamy widelcem, doprawiamy suszoną bazylią, dodajemy 4 łyżki koncentratu pomidorowego, doprawiamy też pieprzem i szczyptą cukru. Podlewamy odrobiną wrzącej wody dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dusimy pod przykryciem aż sos zgęstnieje a woda odparuje.

Krok 2

Ugotować makaron spaghetti w wodzie z 1 łyżką soli i 2 kostkami Rosołu z kury Knorr, odcedzamy, rozkładamy na talerze, polewamy gorącym sosem, posypujemy rozdrobnionym serem z czosnkiem i ziołami

Piotrek

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej