Makaron z sosem pomidorowym i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z sosem pomidorowym i serem

Autor: Piotrek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

1 łyżka

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżeczka

2 szczypty

1 szczypta

70 gramów

1 łyżka

200 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy sos: 400 dag mięsa mielonego z indyka podsmażamy na 1 łyżce oliwy z dodatkiem soli i mini kostka-czosnek lub zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodajemy całą puszkę pomidorów bez skórki, które rozdrabniamy widelcem, doprawiamy suszoną bazylią, dodajemy 4 łyżki koncentratu pomidorowego, doprawiamy też pieprzem i szczyptą cukru. Podlewamy odrobiną wrzącej wody dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dusimy pod przykryciem aż sos zgęstnieje a woda odparuje.

Krok 2

Ugotować makaron spaghetti w wodzie z 1 łyżką soli i 2 kostkami Rosołu z kury Knorr, odcedzamy, rozkładamy na talerze, polewamy gorącym sosem, posypujemy rozdrobnionym serem z czosnkiem i ziołami

Piotrek

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem pomidorowym i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej