Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa
70 przepisów - 14 dni

Składniki
50 gramów
6 sztuk
120 gramów
1 łyżeczka
15 sztuk
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Oderwij od szparagów twarde końcówki i pokrój szparagi na małe kawałki. Podduś szparagi na patelni, aż zmiękną.

Krok 2
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.

Krok 3
Pierś z indyka pokrój w kostkę dopraw przyprawami i ugotuj na parze.

Krok 4
Podsmażone szparagi zblenduj na gęsty sos wraz z oliwą, chilli, solą oraz pieprzem. W razie potrzeby dodaj ciepłą wodę.

Krok 5
Ugotowany i odcedzony makaron przełóż do miski. Dodaj sos oraz pierś z kurczaka. Wierzch udekoruj pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Makaron z groszku z sosem szparagowym
Pora na: Obiad.
Mimo że szparagi są powszechnie dostępne w sprzedaży, to rzadko korzystamy z nich w kuchni. Warto zmienić tę tradycję, przygotowując pyszny i obiad, z dodatkiem tych warzyw. Makaron z groszku z indykiem i sosem szparagowym to propozycja na nowoczesny posiłek, który zachwyca przede wszystkim oryginalnym aromatem i prostotą przygotowania. Wystarczy ugotować mięso i makaron, udusić szparagi, aby stworzyć doskonały obiad w prawdziwie śródziemnomorskim stylu. Świeże pomidorki koktajlowe dodadzą potrawie słodyczy i świeżości, a papryczka chili subtelnie wyostrzy smak. Spróbujcie – będzie naprawdę pysznie!
Dla kogo?
Obiad z makaronem, indykiem i sosem szparagowym to propozycja dla osób aktywnych fizycznie, dbających o zbilansowaną dietę. Przypadnie do gustu przede wszystkim zwolennikom aromatycznych, nowoczesnych dań.
Wiesz, co jesz!
Makaron z groszku z sosem szparagowym dostarczy wam 409,1 kcal energii, 10,6 g błonnika oraz 40,9 g białka.
Czy wiesz, że?
Szparagi są nie tylko cenionym na świecie warzywem, używanym do przygotowywania zup, sosów czy sałatek. Pędy, o intensywnie zielonej barwie, można bardzo często spotkać również jako ozdobę bukietów kwiatowych.