Makowiec biszkoptowy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

7

299 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1

ciasto:

6 sztuk

8 łyżek

2 łyżeczki

1.5 szklanki

3 szklanki

1 opakowanie

krem:

1 opakowanie

1 opakowanie

1 garść

1 garść

1 garść

60 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę, oliwę i proszek do pieczenia.

Krok 2

Masa: mak zaparzyć i zmielić trzy razy.

Krok 3

Połączyć z jajkami, cukrem oraz zapachem.

Krok 4

Kasię rozpuścić i nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać masę makową.

Krok 5

Gotować, aż masa będzie gęsta.

Krok 6

Do masy makowej dodać drobno pokrojone rodzynki, migdały i morele.

Krok 7

Ciasto podzielić na 2 części, jedną położyć na blachę, potem mak i drugą część ciasta.

Krok 8

Gorącą masą przełożyć ciasto.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej