Makowiec biszkoptowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

299 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 sztuk

2 szklanki

3 szklanki

8 łyżek

1 opakowanie

2 łyżeczki

krem:

60 dekagramów

6 sztuk

1.5 szklanki

0.5 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 garść

1 garść

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę, oliwę i proszek do pieczenia.

Krok 2

Masa: mak zaparzyć i zmielić trzy razy.

Krok 3

Połączyć z jajkami, cukrem oraz zapachem.

Krok 4

Kasię rozpuścić i nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać masę makową.

Krok 5

Gotować, aż masa będzie gęsta.

Krok 6

Do masy makowej dodać drobno pokrojone rodzynki, migdały i morele.

Krok 7

Ciasto podzielić na 2 części, jedną położyć na blachę, potem mak i drugą część ciasta.

Krok 8

Gorącą masą przełożyć ciasto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec biszkoptowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec biszkoptowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec biszkoptowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec biszkoptowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec biszkoptowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec biszkoptowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec biszkoptowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej