Makowiec dla zapracowanych

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

6

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

beza:

1 opakowanie

5 sztuk

ciasto:

5 sztuk

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżeczka

0.25 szklanki

3 szklanki

1 opakowanie

masa makowa:

1 puszka

1 opakowanie

1 puszka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddzielić od białek i zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, jedną większą, drugą trochę mniejszą. (Białka zostawiamy do piany).

Krok 2

Mniejszą lekko podmrozić, wyłożyć blaszkę o wymiarach 40x25 cm papierem do pieczenia, palcami rozłożyć cienko ciasto.

Krok 3

Masę makową wymieszać z ulubionym zapachem, dodać odsączone na sitku, pokrojone brzoskwinie, dokładnie wymieszać.

Krok 4

Wyłożyć na ciasto, na to ubite białka z odrobiną soli, cukrem i budyniem.

Krok 5

Zetrzeć pozostałe ciasto na tarce i posypać na bezę.

Krok 6

Piec w 180º C około 50 min. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej