Makowiec dla zapracowanych

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

1 opakowanie

5 sztuk

1 opakowanie

0.25 szklanki

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 łyżki

masa makowa:

1 puszka

1 puszka

1 opakowanie

beza:

5 sztuk

0.25 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddzielić od białek i zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, jedną większą, drugą trochę mniejszą. (Białka zostawiamy do piany).

Krok 2

Mniejszą lekko podmrozić, wyłożyć blaszkę o wymiarach 40x25 cm papierem do pieczenia, palcami rozłożyć cienko ciasto.

Krok 3

Masę makową wymieszać z ulubionym zapachem, dodać odsączone na sitku, pokrojone brzoskwinie, dokładnie wymieszać.

Krok 4

Wyłożyć na ciasto, na to ubite białka z odrobiną soli, cukrem i budyniem.

Krok 5

Zetrzeć pozostałe ciasto na tarce i posypać na bezę.

Krok 6

Piec w 180º C około 50 min. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec dla zapracowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec dla zapracowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec dla zapracowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec dla zapracowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec dla zapracowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec dla zapracowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec dla zapracowanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej