Makownik

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

231

1 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

1 szklanka

0.75 szklanki

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

masa makowa:

2 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 opakowanie

3 sztuki

krem:

2 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.

Krok 2

Dodać żółtka i jeszcze ubijać.

Krok 3

Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.

Krok 4

Delikatnie wymieszać.

Krok 5

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy.

Krok 6

Piec ok. 25 minut w temp. 170C.

Krok 7

Ostudzić i nasączyć wodą z aromatem migdałowym.

Krok 8

Mak zalać woda, zagotować i zostawić na 24 h.

Krok 9

Na drugi dzień mak zmielić.

Krok 10

Do naczynia przełożyć mak, Kasię, cukier i aromat.

Krok 11

Wymieszać i zeszklić na ogniu, pod koniec dodać bakalie.

Krok 12

Jajka ubić i wlać do gorącego maku, wymieszać.

Krok 13

Gorący mak wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.

Krok 14

1 i 1/2 szklanki mleka zagotować.

Krok 15

W pozostałym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka.

Krok 16

Chwilę pogotować i ostudzić.

Krok 17

Miękką Kasię utrzeć, dodając cukier puder i ostudzony budyń.

Krok 18

Gotowy krem wyłożyć na masę makową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

Zobacz również