Małże faszerowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Małże faszerowane

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

100 gramów

1 pęczek

2 sztuki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Małże umyj, oczyść i opłucz pod zimną wodą.

Krok 2

Na rozgrzane masło wrzuć małże, przykryj i smaż, aż się otworzą.

Krok 3

Z każdego małża zdejmij 1 skorupkę i wyciągnij mięso. Do połowy skorupki wkładaj po 2-3 małże.

Krok 4

Czosnek, cebulę oraz natkę posiekaj drobniutko i utrzyj z 90 gramami masła, pieprzem i solą.

Krok 5

Masło nałóż do muszli z małżami i wstaw je do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj przez 5 minut.

Krok 6

Serwuj z białym pieczywem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Małże faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Małże faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Małże faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Małże faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Małże faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Małże faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Małże faszerowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Małże faszerowane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Oliwki w cieście
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej