Małże faszerowane

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

100 gramów

3 sztuki

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Małże umyj, oczyść i opłucz pod zimną wodą.

Krok 1

Na rozgrzane masło wrzuć małże, przykryj i smaż, aż się otworzą.

Krok 1

Z każdego małża zdejmij 1 skorupkę i wyciągnij mięso. Do połowy skorupki wkładaj po 2-3 małże.

Krok 1

Czosnek, cebulę oraz natkę posiekaj drobniutko i utrzyj z 90 gramami masła, pieprzem i solą.

Krok 1

Masło nałóż do muszli z małżami i wstaw je do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj przez 5 minut.

Krok 1

Serwuj z białym pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej