
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
100 gramów
1 pęczek
2 sztuki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Małże umyj, oczyść i opłucz pod zimną wodą.
Krok 2
Na rozgrzane masło wrzuć małże, przykryj i smaż, aż się otworzą.
Krok 3
Z każdego małża zdejmij 1 skorupkę i wyciągnij mięso. Do połowy skorupki wkładaj po 2-3 małże.
Krok 4
Czosnek, cebulę oraz natkę posiekaj drobniutko i utrzyj z 90 gramami masła, pieprzem i solą.
Krok 5
Masło nałóż do muszli z małżami i wstaw je do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj przez 5 minut.
Krok 6
Serwuj z białym pieczywem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej