
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
100 gramów
1 pęczek
2 sztuki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Małże umyj, oczyść i opłucz pod zimną wodą.
Krok 2
Na rozgrzane masło wrzuć małże, przykryj i smaż, aż się otworzą.
Krok 3
Z każdego małża zdejmij 1 skorupkę i wyciągnij mięso. Do połowy skorupki wkładaj po 2-3 małże.
Krok 4
Czosnek, cebulę oraz natkę posiekaj drobniutko i utrzyj z 90 gramami masła, pieprzem i solą.
Krok 5
Masło nałóż do muszli z małżami i wstaw je do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj przez 5 minut.
Krok 6
Serwuj z białym pieczywem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej