Mazurek 3-warstwowy

- Krok 1Ciasto: Mąkę posiekać z Kasią, potem dodać pozostałe składniki.
- Krok 2Zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Krok 3Następnie podzielić ciasto na trzy części i zostawić trochę na dekorację.
- Krok 4Blachę wielkości Kartki A4 wysmarować Kasią i obtoczyć w bułce tartej.
- Krok 5Ciasto rozwałkować i włożyć do blachy. Nakłuć widelcem, aby nie było nierówności.
- Krok 6Piec w 180 stopniach do momentu, aż będzie złoty kolor.
- Krok 7Trzecią warstwę ozdobić ciastem tak, aby ozdobne brzegi były 1 cm od brzegów blachy.
- Krok 8Masa: Mleko, cukier i cukier waniliowy gotować w garnku o grubym dnie.
- Krok 9Masa ma bulgotać, ale nie kipieć.
- Krok 10Jak zacznie gęstnieć, dodać Kasię i trzymać na ogniu, aż zbrązowieje (1,5 minuty).
- Krok 11Na końcu dodać posiekane orzechy i rodzynki i wymieszać.
- Krok 12Od razu wylewać na mazurek.
- Krok 13Pierwszy spód ciasta posmarować marmoladą i wyłożyć konfitury, potem położyć drugi i posmarować marmoladą i wylać kajmak.
- Krok 14Przykryć trzecią warstwą.
- Krok 15Zostawić pod folią, aby trochę zwilgotniał. (będzie łatwiej go obkroić z nierównych brzegów).
- Krok 16Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tzn.: wkładamy jeden garnek w drugi tak, aby nie było szpary pomiędzy nimi.
- Krok 17Do garnka na dole wlać wody tak, aby nie dotykała garnka na górze.
- Krok 18Do garnka na górze włożyć połamaną czekoladę i czekać, aż się roztopi, od czasu do czasu pomieszać.
- Krok 19Wylać na mazurek. Z pozostałej masy kajmakowej i czekolady zrobiłam czekoladki :)
Przygotowanie