Mazurek 3-warstwowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

82 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

212 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

40 dekagramów

25 dekagramów

2 łyżeczki

4 sztuki

2 łyżeczki

0.5 szklanki

masa kajmakowo-orzechowa:

3 szklanki

15 dekagramów

30 dekagramów

1 opakowanie

15 dekagramów

15 dekagramów

dodatkowo:

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Mąkę posiekać z Kasią, potem dodać pozostałe składniki.

Krok 2

Zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.

Krok 3

Następnie podzielić ciasto na trzy części i zostawić trochę na dekorację.

Krok 4

Blachę wielkości Kartki A4 wysmarować Kasią i obtoczyć w bułce tartej.

Krok 5

Ciasto rozwałkować i włożyć do blachy. Nakłuć widelcem, aby nie było nierówności.

Krok 6

Piec w 180 stopniach do momentu, aż będzie złoty kolor.

Krok 7

Trzecią warstwę ozdobić ciastem tak, aby ozdobne brzegi były 1 cm od brzegów blachy.

Krok 8

Masa: Mleko, cukier i cukier waniliowy gotować w garnku o grubym dnie.

Krok 9

Masa ma bulgotać, ale nie kipieć.

Krok 10

Jak zacznie gęstnieć, dodać Kasię i trzymać na ogniu, aż zbrązowieje (1,5 minuty).

Krok 11

Na końcu dodać posiekane orzechy i rodzynki i wymieszać.

Krok 12

Od razu wylewać na mazurek.

Krok 13

Pierwszy spód ciasta posmarować marmoladą i wyłożyć konfitury, potem położyć drugi i posmarować marmoladą i wylać kajmak.

Krok 14

Przykryć trzecią warstwą.

Krok 15

Zostawić pod folią, aby trochę zwilgotniał. (będzie łatwiej go obkroić z nierównych brzegów).

Krok 16

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tzn.: wkładamy jeden garnek w drugi tak, aby nie było szpary pomiędzy nimi.

Krok 17

Do garnka na dole wlać wody tak, aby nie dotykała garnka na górze.

Krok 18

Do garnka na górze włożyć połamaną czekoladę i czekać, aż się roztopi, od czasu do czasu pomieszać.

Krok 19

Wylać na mazurek. Z pozostałej masy kajmakowej i czekolady zrobiłam czekoladki :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek 3-warstwowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek 3-warstwowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek 3-warstwowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek 3-warstwowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek 3-warstwowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek 3-warstwowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek 3-warstwowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej