Mazurek cygański

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

20

62 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

630 osób wydrukowało

Pobierz pdf

380 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

5 sztuk

150 gramów

200 gramów

1 opakowanie

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię utrzyj mikserem dodając po 1 żółtku, łyżce cukru, łyżce mąki i cukier waniliowy, a następnie oprószone w mące bakalie i ubite białka.

Krok 2

Delikatnie wymieszaj.

Krok 3

Prostokątna formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 4

Masę wyłóż na formę i piecz ok. 40. min. w 180 st. C.

Krok 5

Udekoruj orzechami włoskimi.

5

Opinie o przepisie

  • Barbara Szkuciak

    Barbara Szkuciak, 14.03.2016

    Bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Tylinska

    Danuta Tylinska, 14.03.2016

    Pieke go na kazde Swieta Wielkanocne pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Gnyp

    Michał Gnyp, 13.03.2016

    Pierwsze zdanie przepisu powinno się zaczynać od "ukradnij składniki tak żeby nikt cie nie nakrył" . :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kuczyńska

    Ewa Kuczyńska, 13.03.2016

    uwielbiam mazurki!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Walczyk-Ślusarz

    Grażyna Walczyk-Ślusarz, 13.03.2016

    piekę go od 3 lat. przepyszny....dodaje duuużo bakalii i robione przezemnie też..(konfiturę z owoców dzikiej róży, z pigwy , agrestu i wiśni)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek cygański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek cygański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek cygański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek cygański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek cygański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek cygański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek cygański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek cygańskiMazurek cygański

Mazurki to niskie ciasta, z bakaliami, polewami czy marcepanem, pieczone zwykle w okresie wielkanocnym. Zazwyczaj bakalie czy owoce dodaje się już po upieczeniu ciasta, spróbuj jednak nieco innej wersji i zapiecz je w środku. Zrób mazurek z ciasta ucieranego. Ubite białka dodane do ucieranego ciasta nadadzą mu pulchności i delikatności. Podstawą mazurka cygańskiego są bakalie, więc dodaj ich jak najwięcej. Rodzynki, orzechy włoskie, migdały, suszona żurawina i skórka pomarańczowa to niezbędny element tego świątecznego ciasta. Możesz przygotować ich własną mieszankę, zgodnie z upodobaniami. Wierzch ciasta udekoruj bukszpanem, jajkami z czekolady, plastrami smażonej pomarańczy, lukrem albo zrób wzorki z czekolady. Kolorowe polewy łatwo przygotujesz samodzielnie – wystarczy zmieszać cukier puder z sokiem malinowym, kakao i wodą czy sokiem z cytryny. Mazurek cygański będzie doskonale prezentował się na świątecznym stole, nadawać się będzie też na codzienny podwieczorek. Upiecz go przy najbliższej okazji.