Mazurek czekoladowy z bakaliami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

46

163 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1345 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1291 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

200 gramów

80 gramów

2 sztuki

1 szczypta

bakalie:

10 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

polewa:

200 gramów

250 gramów

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Z mąki, Kasi, cukru, żółtek i soli zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.

Krok 2

Ciasto cienko rozwałkować, wylepić płaską, natłuszczoną blachę (20x25cm).

Krok 3

Piec 20–25 minut w temperaturze 190°C.

Krok 4

Polewa: czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w misce nad parą wodną.

Krok 5

Dodać cukier puder, Kasię, śmietanę i wymieszać.

Krok 6

Zdjąć z ognia, wlać likier i dokładnie wymieszać.

Krok 7

Na wystudzonym cieście rozłożyć bakalie i polać płynną polewą czekoladową.

Krok 8

Odstawić do zastygnięcia.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

2

Opinie o przepisie

  • Marta Bryniarska

    Marta Bryniarska , 01.05.2017

    Było wyśmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek czekoladowy z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek czekoladowy z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek czekoladowy z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek czekoladowy z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek czekoladowy z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek czekoladowy z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek czekoladowy z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Mazurek miodowo-orzechowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek czekoladowy z bakaliamiMazurek czekoladowy z bakaliami

Jeżeli szukasz przepisu na czekoladową wersję popularnego mazurka, nasz sposób na to świąteczne ciasto powinien Ci się spodobać. Spód wypieku stanowi słodkie, kruche ciasto, które doskonale smakuje z czekoladowo-bakaliową górą. Gruba warstwa czekoladowej polewy, o lekko pomarańczowym aromacie, pokrywa sporą ilość bakalii. Wybierz je dowolnie – połącz np. różne rodzaje orzechów (włoskie, migdały, pistacje), rodzynki, suszone figi, morele oraz śliwki. Jeśli lubisz mocno słodkie ciasta, dodaj także małe kawałki białej czekolady lub wiórki kokosowe. Orzechy przed podaniem podpraż lekko na suchej patelni albo w piekarniku – będą bardziej chrupiące i zyskają na smaku. Żeby polewa czekoladowa była błyszcząca, warto dodać do niej podczas przygotowywania łyżkę rozpuszczonej żelatyny. Mazurek czekoladowy zrobisz także z polewy kakaowej. Całość, zanim polewa zastygnie, posyp dodatkowo wiórkami. Sprawdź dokładny przepis i upiecz to pyszne ciasto – sprawdzi się nie tylko na święta wielkanocne. Smacznego!