Mazurek czekoladowy z bakaliami

- Krok 1Ciasto: Z mąki, Kasi, cukru, żółtek i soli zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Krok 2Ciasto cienko rozwałkować, wylepić płaską, natłuszczoną blachę (20x25cm).
- Krok 3Piec 20–25 minut w temperaturze 190°C.
- Krok 4Polewa: czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w misce nad parą wodną.
- Krok 5Dodać cukier puder, Kasię, śmietanę i wymieszać.
- Krok 6Zdjąć z ognia, wlać likier i dokładnie wymieszać.
- Krok 7Na wystudzonym cieście rozłożyć bakalie i polać płynną polewą czekoladową.
- Krok 8Odstawić do zastygnięcia.

Jeżeli szukasz przepisu na czekoladową wersję popularnego mazurka, nasz sposób na to świąteczne ciasto powinien Ci się spodobać. Spód wypieku stanowi słodkie, kruche ciasto, które doskonale smakuje z czekoladowo-bakaliową górą. Gruba warstwa czekoladowej polewy, o lekko pomarańczowym aromacie, pokrywa sporą ilość bakalii. Wybierz je dowolnie – połącz np. różne rodzaje orzechów (włoskie, migdały, pistacje), rodzynki, suszone figi, morele oraz śliwki. Jeśli lubisz mocno słodkie ciasta, dodaj także małe kawałki białej czekolady lub wiórki kokosowe. Orzechy przed podaniem podpraż lekko na suchej patelni albo w piekarniku – będą bardziej chrupiące i zyskają na smaku. Żeby polewa czekoladowa była błyszcząca, warto dodać do niej podczas przygotowywania łyżkę rozpuszczonej żelatyny. Mazurek czekoladowy zrobisz także z polewy kakaowej. Całość, zanim polewa zastygnie, posyp dodatkowo wiórkami. Sprawdź dokładny przepis i upiecz to pyszne ciasto – sprawdzi się nie tylko na święta wielkanocne. Smacznego!