Mazurek czekoladowy z bakaliami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

46

146 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1345 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1291 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

80 gramów

2 sztuki

200 gramów

25 dekagramów

10

bakalie:

10 dekagramów

10 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

10 dekagramów

polewa:

200 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Z mąki, Kasi, cukru, żółtek i soli zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.

Krok 2

Ciasto cienko rozwałkować, wylepić płaską, natłuszczoną blachę (20x25cm).

Krok 3

Piec 20–25 minut w temperaturze 190°C.

Krok 4

Polewa: czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w misce nad parą wodną.

Krok 5

Dodać cukier puder, Kasię, śmietanę i wymieszać.

Krok 6

Zdjąć z ognia, wlać likier i dokładnie wymieszać.

Krok 7

Na wystudzonym cieście rozłożyć bakalie i polać płynną polewą czekoladową.

Krok 8

Odstawić do zastygnięcia.

2

Opinie o przepisie

  • Marta Bryniarska

    Marta Bryniarska

    Było wyśmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek czekoladowy z bakaliamiMazurek czekoladowy z bakaliami

Jeżeli szukasz przepisu na czekoladową wersję popularnego mazurka, nasz sposób na to świąteczne ciasto powinien Ci się spodobać. Spód wypieku stanowi słodkie, kruche ciasto, które doskonale smakuje z czekoladowo-bakaliową górą. Gruba warstwa czekoladowej polewy, o lekko pomarańczowym aromacie, pokrywa sporą ilość bakalii. Wybierz je dowolnie – połącz np. różne rodzaje orzechów (włoskie, migdały, pistacje), rodzynki, suszone figi, morele oraz śliwki. Jeśli lubisz mocno słodkie ciasta, dodaj także małe kawałki białej czekolady lub wiórki kokosowe. Orzechy przed podaniem podpraż lekko na suchej patelni albo w piekarniku – będą bardziej chrupiące i zyskają na smaku. Żeby polewa czekoladowa była błyszcząca, warto dodać do niej podczas przygotowywania łyżkę rozpuszczonej żelatyny. Mazurek czekoladowy zrobisz także z polewy kakaowej. Całość, zanim polewa zastygnie, posyp dodatkowo wiórkami. Sprawdź dokładny przepis i upiecz to pyszne ciasto – sprawdzi się nie tylko na święta wielkanocne. Smacznego!