Mazurek miodowo-orzechowy
NOWY PRZEPIS
łatwe
5921 osób zapisało

Składniki
spód:
250 gramów
120 gramów
50 gramów
3 sztuki
1 łyżeczka
masa:
200 gramów
50 gramów
2 łyżki
120 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier. Następnie zimne pokrojone w kostkę masło oraz trzy żółtka.

Krok 2
Zagniatamy na ciasto i formujemy z niego kulę. Wkładamy na 30 min do lodówki.

Krok 3
W rondelku rozpuszczamy masło wraz z cukrem i miodem. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.

Krok 4
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ja równomiernie ciastem i dziurkujemy widelcem.

Krok 5
Na ciasto przekładamy orzechową masę i rozprowadzamy ja równomiernie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 15 min.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Mazurek miodowo-orzechowy
Miód oraz orzechy to zestaw uwielbiany przez niejednego łasucha. Trudno się dziwić, ponieważ takie połączenia smakują doskonale o każdej porze roku. Mazurek miodowo-orzechowy przestanie kojarzyć się wyłącznie ze Świętami Wielkanocnymi. Czekanie przez rok na wypróbowanie tego przepisu byłoby niemałym utrapieniem.
Dla kogo?
Dla kucharzy, którzy cenią sprawdzone rozwiązania. Nie zawsze trzeba sięgać po egzotyczne produkty, by przyrządzić zjawiskową potrawę, a zasada ta dotyczy także deserów takich jak orzechowy mazurek.
Na jaką okazję?
Organizujecie większe przyjęcie i nie znacie upodobań kulinarnych wszystkich gości? Mazurek miodowo-orzechowy to bardzo uniwersalny przysmak, którego nie da się nie lubić.
Czy wiesz, że?
Tradycja przyrządzania pysznych mazurków przywędrowała do Polski najprawdopodobniej z Turcji.
Dla urozmaicenia:
Mazurek z orzechami i miodem, przed nałożeniem masy miodowo-orzechowej, możecie dodatkowo posmarować ulubioną marmoladą.































