Mazurek daktylowy (bez glutenu, bez laktozy)

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

37

31 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

367 osób wydrukowało

Pobierz pdf

707 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

50 gramów

150 gramów

1 sztuka

wierzch:

150 gramów

300 gramów

100 gramów

30 gramów

3 sztuki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem. (Jeśli się kruszy, dodaj 1-2 łyżki wody). Ciasto wyłóż na stół i szybko zagnieć.

Mazurek daktylowy (bez glutenu, bez laktozy) - Krok 1

Krok 2

Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto połóż na papierze i rozwałkuj na cienki placek.

Mazurek daktylowy (bez glutenu, bez laktozy) - Krok 2

Krok 3

Ciasto posmaruj powidłami, wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 15 minut.

Mazurek daktylowy (bez glutenu, bez laktozy) - Krok 3

Krok 4

W tym czasie z daktyli wyjmij pestki i pokrój razem z morelami na kawałki.

Mazurek daktylowy (bez glutenu, bez laktozy) - Krok 4

Krok 5

Białka ubij na sztywną pianę, dodając po łyżce cukier. Ubite białka wymieszaj z pokrojonymi owocami.

Mazurek daktylowy (bez glutenu, bez laktozy) - Krok 5

Krok 6

Masę rozprowadź równomiernie na podpieczonym cieście, posyp posiekanymi pistacjami i wstaw do nagrzanego do 130 st.C piekarnika ustawionego na termoobieg. Piecz około 30 minut, aż mazurek stanie się lekko złoty. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz mazurka jeszcze około 40 minut. Udekoruj suszonymi owocami.

Mazurek daktylowy (bez glutenu, bez laktozy) - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek daktylowy (bez glutenu, bez laktozy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek daktylowy (bez glutenu, bez laktozy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek daktylowy (bez glutenu, bez laktozy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek daktylowy (bez glutenu, bez laktozy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek daktylowy (bez glutenu, bez laktozy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek daktylowy (bez glutenu, bez laktozy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek daktylowy (bez glutenu, bez laktozy) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek daktylowy (bez glutenu, bez laktozy)Mazurek daktylowy (bez glutenu, bez laktozy)

Prostokątne, niskie, bogato dekorowane – takie właśnie powinny być klasyczne mazurki. Dziś powstało już jednak wiele wariacji na ich temat. Prezentujemy jedną z nich – bezglutenowy i bezlaktozowy mazurek daktylowy!

Dla kogo?

Dla tych, którzy lubą tradycję, lecz nie wszystkie słodkości, które się w nią wpisują, mogą spożywać w klasycznej formie.

Na jaką okazję?

Mazurek nieodzownie kojarzy się nam z ciastem wielkanocnym. A gdyby tak wyjść poza schemat i przygotować go zimą lub jesienią? Rób to ciasto zawsze wtedy, gdy masz na nie ochotę.

Czy wiesz, że?

Daktyle, dostępne w Polsce, pochodzą głównie z Iranu, Egiptu i Tunezji. Można je kupić już wydrylowane i suszone lub świeże.

Dla urozmaicenia:

Udekoruj swój mazurek daktylowy, jak tylko chcesz. Do tego celu możesz użyć popularnego kajmaku, bakalii i świeżych owoców.