Mazurek kajmakowy-palce lizać

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

526 osób wydrukowało

Pobierz pdf

239 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

3 sztuki

15 dekagramów

30 dekagramów

masa kajmakowa:

1 opakowanie

0.5 sztuki

6 łyżek

25 mililitrów

1 opakowanie

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Utrzeć kruche ciasto, łącząc ze sobą: miękką Kasię, mąkę, cukier puder i przetarte przez sitko 3 ugotowane żółtka.

Krok 2

Utarte ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki (optymalnie na cała noc).

Krok 3

Rano ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 cieniutko wywałkowane równe placki (temperatura 180 stopni-ok. 20 min. do "zezłocenia" ciasta).

Krok 4

Przygotować masę: Ostudzony kajmak wyjąć z puszki i utrzeć z 1/2 kostki Kasi (musi być miękka, pachnąca) i 5-6 łyżkami mleka w proszku.

Krok 5

Ucierać 10-15 min., żeby masa zrobiła się gładka.

Krok 6

Dla wyostrzenia masy warto dodać 1 kieliszeczek spirytusu.

Krok 7

Na pierwszy upieczony kruchy placek wyłożyć powidła, obsypać bakaliami (1/2 porcji), potem delikatnie nałożyć 1/3 porcji kajmaku.

Krok 8

Przykryć drugim plackiem i z wierzchu posmarować kajmakiem.

Krok 9

Ozdobić bakaliami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek kajmakowy-palce lizać - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek kajmakowy-palce lizać - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek kajmakowy-palce lizać - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek kajmakowy-palce lizać - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek kajmakowy-palce lizać - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek kajmakowy-palce lizać - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek kajmakowy-palce lizać - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mazurek pomarańczowy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej