Mazurek kokosowy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

374

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto kruche:

1 sztuka

10 dekagramów

2 łyżki

2.5 szklanki

3 łyżki

1.5 łyżeczki

dekoracja:

10 dekagramów

lukier:

1 szklanka

2 sztuki

masa kokosowa:

25 dekagramów

350 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta posiekać, w ostatnim momencie wyrobić rękami, schłodzić w lodówce ok. - 1h lub w zamrażalniku - 1/2h.

Krok 2

Następnie wyjąć, rozwałkować i wlepić ciasto na prostokątną blaszkę o wymiarach 25x30 cm, zrobić podwyższone brzegi, piec ok. 40 min w 190°C.

Krok 3

Wiórki gotować ze śmietanką na wolnym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając.

Krok 4

Masę rozsmarować na cieście.

Krok 5

Kiedy wystygnie, wylać na nią polewy.

Krok 6

Wierzch mazurka posypać wiórkami, ozdobić morelami lub innymi bakaliami.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również