Mazurek makaronikowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

69 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

270 osób wydrukowało

Pobierz pdf

285 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

250 gramów

125 gramów

2 sztuki

wierzch:

2 sztuki

0.5 szklanki

50 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i wymieszaj mikserem.

Krok 2

Wyłóż ciasto na stół i szybko zagnieć.

Krok 3

Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

Krok 4

Prostokątną formę o wymiarach 22x27cm. wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim spód formy.

Krok 5

Na brzegach zrób rancik z ciasta. Nakłuj widelcem.

Krok 6

Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w 200 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj powidłami.

Krok 7

Schłodzone białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem.

Krok 8

Następnie wymieszaj ze zmielonymi migdałami i mąką ziemniaczaną.

Krok 9

Masę bezową przełóż do szprycy i wyciśnij z niej na ciasto kratkę.

Krok 10

Wstaw ponownie do pieca i piecz około 15 minut w 180 st. C.

Krok 11

Wystudzonego mazurka udekoruj bakaliami.

1

Opinie o przepisie

  • Alina Wodzińska

    Alina Wodzińska , 29.03.2018

    Wygląda bardzo atrakcyjnie. Chętnie wykorzystam przepis. Mam pytanie: ile mąki ziemniaczanej należy dodać (krok 8), wśród składników nie ma mąki ziemniaczanej. Czy zamiast mąki ziemniaczanej może być budyń?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek makaronikowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek makaronikowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek makaronikowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek makaronikowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek makaronikowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek makaronikowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek makaronikowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek makaronikowyMazurek makaronikowy

Mazurek makaronikowy to smaczny i ciekawy sposób na połączenie dwóch klasycznych wypieków: polskiego kruchego ciasta z masą i bakaliami lub owocami, oraz francuskich makaroników. Są to małe ciasteczka z białek i migdałów, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, podawane najczęściej przełożone słodkim nadzieniem. Zacznij od przygotowania kruchego spodu i posmaruj go powidłami. Bardzo dobrze będą pasowały śliwkowe, lekko kwaśne, dzięki którym ciasto będzie harmonijne w smaku. Piecz je w dwóch etapach – masa makaronikowa jest bowiem niezwykle delikatna. Zacznij od przygotowania samego blatu, a następnie posmaruj go powidłami – zrób przy pomocy szprycy cukierniczej kratkę z makaronikowej masy, a potem kontynuuj pieczenie. Gotowego mazurka udekoruj obficie bakaliami i owocami. Świetnie sprawdzą się na przykład wiśnie w syropie, orzechy włoskie, a także orzechy w gorzkiej czekoladzie. Nie czekaj więc na Wielkanoc i upiecz pyszny mazurek makaronikowy przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego.