Mazurek makaronikowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

65 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

270 osób wydrukowało

Pobierz pdf

285 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

250 gramów

wierzch:

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 szklanki

50 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i wymieszaj mikserem.

Krok 2

Wyłóż ciasto na stół i szybko zagnieć.

Krok 3

Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

Krok 4

Prostokątną formę o wymiarach 22x27cm. wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim spód formy.

Krok 5

Na brzegach zrób rancik z ciasta. Nakłuj widelcem.

Krok 6

Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w 200 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj powidłami.

Krok 7

Schłodzone białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem.

Krok 8

Następnie wymieszaj ze zmielonymi migdałami i mąką ziemniaczaną.

Krok 9

Masę bezową przełóż do szprycy i wyciśnij z niej na ciasto kratkę.

Krok 10

Wstaw ponownie do pieca i piecz około 15 minut w 180 st. C.

Krok 11

Wystudzonego mazurka udekoruj bakaliami.

1

Opinie o przepisie

  • Alina Wodzińska

    Alina Wodzińska

    Wygląda bardzo atrakcyjnie. Chętnie wykorzystam przepis. Mam pytanie: ile mąki ziemniaczanej należy dodać (krok 8), wśród składników nie ma mąki ziemniaczanej. Czy zamiast mąki ziemniaczanej może być budyń?

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek makaronikowyMazurek makaronikowy

Mazurek makaronikowy to smaczny i ciekawy sposób na połączenie dwóch klasycznych wypieków: polskiego kruchego ciasta z masą i bakaliami lub owocami, oraz francuskich makaroników. Są to małe ciasteczka z białek i migdałów, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, podawane najczęściej przełożone słodkim nadzieniem. Zacznij od przygotowania kruchego spodu i posmaruj go powidłami. Bardzo dobrze będą pasowały śliwkowe, lekko kwaśne, dzięki którym ciasto będzie harmonijne w smaku. Piecz je w dwóch etapach – masa makaronikowa jest bowiem niezwykle delikatna. Zacznij od przygotowania samego blatu, a następnie posmaruj go powidłami – zrób przy pomocy szprycy cukierniczej kratkę z makaronikowej masy, a potem kontynuuj pieczenie. Gotowego mazurka udekoruj obficie bakaliami i owocami. Świetnie sprawdzą się na przykład wiśnie w syropie, orzechy włoskie, a także orzechy w gorzkiej czekoladzie. Nie czekaj więc na Wielkanoc i upiecz pyszny mazurek makaronikowy przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego.