Mazurek mega cytrynowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

152

61 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1807 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3682 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 łyżki

250 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

dekoracja:

0 gramów

0 gramów

masa cytrynowa:

2 sztuki

2 sztuki

80 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta włóż do miski i posiekaj. Jeśli ciasto jest bardzo suche, dodaj odrobinę zimnej wody.

Mazurek mega cytrynowy - Krok 1

Krok 2

Ciasto wyłóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

Mazurek mega cytrynowy - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki placek. Z ciasta wytnij prostokąt o wymiarach dna formy (17 x 27 cm) i włóż go do formy. Ciasto na brzegach posmaruj wodą, aby można było przykleić do niego wałeczek z ciasta.

Mazurek mega cytrynowy - Krok 3

Krok 4

Pozostałe ciasto jeszcze raz zagnieć i zrób z niego długi wałeczek. Wyłóż na ciasto w foremce tworząc rant. Lekko dociśnij. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 15 minut.

Mazurek mega cytrynowy - Krok 4

Krok 5

Cytryny umyj, zetrzyj z nich skórkę, a następnie wyciśnij sok. Sok i skórkę włóż do rondelka, dodaj roztrzepane jajka, cukier puder i Kasię. Masę podgrzewaj w kąpieli wodnej lekko mieszając, aż zacznie gęstnieć. Nie gotuj!

Mazurek mega cytrynowy - Krok 5

Krok 6

Masę przestudź, a następnie wyłóż na podpieczony spód. Udekoruj plastrami kandyzowanej cytryny i płatkami migdałowymi. (Przy dłuższym przechowywaniu na masie cytrynowej mogą pokazać się pęknięcia).

Mazurek mega cytrynowy - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Lidia Tertoń

    Lidia Tertoń

    Mazurek z kremem cytrynowym pyszny i prosty w wykonaniu

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek mega cytrynowyMazurek mega cytrynowy

Mazurek jest ciastem, bez którego wielu nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych. Na najbliższe upiecz intensywnie cytrynową wersję tego ciasta, którą przyrządzisz w prosty sposób dzięki poniższemu przepisowi. Na początek przygotuj kruchy spód. Wszystkie składniki potrzebne do niego przełóż do dużej miski i starannie posiekaj. Ciasto szybko zagnieć. Pamiętaj, aby nie ugniatać go zbyt długo, gdyż ciepło dłoni może mieć niekorzystny wpływ na finalną kruchość wypieku. Następnie zawiń je w folię – dzięki temu nie wyschnie – i odstaw do lodówki na sugerowany w przepisie czas. Po schłodzeniu rozwałkuj na cienki placek i wytnij z niego prostokąt. Wylep ciastem specjalną formę do pieczenia mazurków i upiecz. W międzyczasie przygotuj wyraziście cytrynowy krem: owoce umyj, zetrzyj z nich skórkę, a potem wyciśnij sok. Dodaj do całości cukier puder, roztrzepane jajka oraz kostkę do pieczenia. Składniki podgrzewaj w kąpieli wodnej, pamiętając o tym, aby ich nie zagotować. Otrzymaną masę przełóż na podpieczony spód i udekoruj przygotowywane przez Ciebie ciasto dowolnymi dodatkami, np. plastrami kandyzowanej cytryny i płatkami migdałów. Życzymy udanych wypieków.