Mazurek orzechowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

19

107 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

493 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

404 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 szklanki

1 szklanka

1.5 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

wierzch:

0.75 szklanki

0.75 szklanki

2 łyżki

dekoracja:

1 garść

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski włóż Kasię, mąkę, zmielone orzechy, cukier, jajko i śmietanę. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.

Mazurek orzechowy - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

Mazurek orzechowy - Krok 2

Krok 3

Schłodzone ciasto lekko rozwałkuj i wylep nim prostokątną formę o wymiarach podstawy 22 x 27 cm. Ciasto nakłuj widelcem i piecz w 180 st.C około 20 minut.

Mazurek orzechowy - Krok 3

Krok 4

Przygotuj pomadę. Kasię rozpuść w rondelku, dodaj cukier, wodę i mleko w proszku. Całość mieszaj aż wszystkie składniki się połączą, a pomada będzie gęsta i gładka.

Mazurek orzechowy - Krok 4

Krok 5

Na upieczone ciasto wyłóż jeszcze ciepłą pomadę i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni. Odstaw na chwilę do zastygnięcia.

Mazurek orzechowy - Krok 5

Krok 6

Mazurka udekoruj według własnego uznania bakaliami i kandyzowanymi owocami.

Mazurek orzechowy - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Walentyna Jezewska

    Walentyna Jezewska

    robię na każdą wielkanoc na życzenie rodziny,prosty,szybki i smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek orzechowyMazurek orzechowy

Szukasz inspiracji na klasyczny i efektowny wypiek wielkanocny? Mazurek orzechowy to prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna propozycja właśnie dla Ciebie. Na początek za pomocą miksera połącz składniki na ciasto. Zmiel orzechy, decydując się na orzechy włoskie lub migdały. Jeśli chcesz, biały cukier z powodzeniem zastąpisz trzcinowym. Gotową masę na ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia w lodówce, dzięki czemu z łatwością ją potem rozwałkujesz. Piecz do czasu zarumienienia, najlepiej w tortownicy z kominem lub w prostokątnej formie. Nie zapomnij o ponakłuwaniu ciasta przed włożeniem do piekarnika – dzięki temu nie powstaną na jego wierzchu nieestetyczne wybrzuszenia. Kiedy mazurek ostygnie, posmaruj go pomadą – przygotujesz ją, łącząc tłuszcz, cukier puder oraz mleko w proszku. Na koniec ułóż w dowolny świąteczny wzór ulubione bakalie, np. orzechy włoskie, skórkę z pomarańczy i rodzynki. Jako dekoracja równie dobrze sprawdzą się kandyzowane wiśnie, które będą stanowić środek kwiatu, a migdały jego płatki. Smacznego!