Mazurek orzechowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mazurek orzechowy

Autor: Anna Szymańska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

30 dekagramów

30 dekagramów

20 dekagramów

7 sztuk

3 sztuki

15 dekagramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

10 dekagramów

2 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło (30dag) utrzeć z dodatkiem cukru (30 dag).

Krok 2

Ubić pianę ze szczyptą soli

Krok 3

Utartą masę maślaną wymieszać z orzechami i mąką. Delikatnie wmieszać pianę.

Krok 4

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę.

Krok 5

Piekarnik rozgrzać do temp.160 st.C, włożyć formę i piec ok.25 minut.Ciasto musi być upieczone, ale jeszcze niezbyt mocno zrumienione.

Krok 6

Utrzeć żółtka z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.

Krok 7

Wyjąć formę z piekarnika. Popisać zrobionym koglem-moglem ciasto. Można ułożyć na tym kawałki orzechów włoskich lub całe "motylki" z orzecha.

Krok 8

Włożyć powtórnie do piekarnika na ok. 8-10 minut. Masa jajeczna nie może zbyt mocno zmienić koloru. Wyłączyć piekarnik. Ciasto wyjąć po ok.20 minutach i polać - popisać polewą zrobioną z czekolady, masła i mleka. Jak ktoś lubi słodszą polewę, niech doda do niej cukru.

Anna Szymańska

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej