
Składniki
30 dekagramów
30 dekagramów
30 dekagramów
20 dekagramów
7 sztuk
3 sztuki
15 dekagramów
1 sztuka
0.5 łyżeczki
10 dekagramów
2 łyżki
4 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło (30dag) utrzeć z dodatkiem cukru (30 dag).
Krok 2
Ubić pianę ze szczyptą soli
Krok 3
Utartą masę maślaną wymieszać z orzechami i mąką. Delikatnie wmieszać pianę.
Krok 4
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę.
Krok 5
Piekarnik rozgrzać do temp.160 st.C, włożyć formę i piec ok.25 minut.Ciasto musi być upieczone, ale jeszcze niezbyt mocno zrumienione.
Krok 6
Utrzeć żółtka z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.
Krok 7
Wyjąć formę z piekarnika. Popisać zrobionym koglem-moglem ciasto. Można ułożyć na tym kawałki orzechów włoskich lub całe "motylki" z orzecha.
Krok 8
Włożyć powtórnie do piekarnika na ok. 8-10 minut. Masa jajeczna nie może zbyt mocno zmienić koloru. Wyłączyć piekarnik. Ciasto wyjąć po ok.20 minutach i polać - popisać polewą zrobioną z czekolady, masła i mleka. Jak ktoś lubi słodszą polewę, niech doda do niej cukru.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej