Kotlety cielęce w sosie z duszonych pieczarek – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety cielęce w pieczarkach

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

1

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

null

250 gramów

null

null

null

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso, po umyciu i oczyszczeniu z tłuszczu, pokrój na cztery kotlety. Tłuczkiem ubij kotlety na grubość około 1 centymetra.

Krok 2

Pieczarki i cebulę pokrój na plasterki.

Krok 3

Zeszklij na rozgrzanej oliwie cebulę. Dodaj pieczarki i po chwili smażenia na większy ogniu, zmniejsz go. Duś warzywa pod przykryciem ok 8 min.

Krok 4

Pieczarki i cebulę przypraw pieprzem i solą, po czym ściągnij z ognia i wymieszaj ze śmietaną. Wstaw ba chwilę na gaz, podgrzej (ważne, żeby się nie zagotowało!).

Krok 5

Pieczarki i cebulę przyprawiamy pieprzem i solą, po czym ściągamy z ognia i mieszamy ze śmietaną. Znów odrobinę podgrzewamy (ważne, żeby się nie zagotowało!).

Krok 6

Zamarynowane mięso usmaż na oliwie. Na talerzu ułóz kotlety i polej sosem pieczarkowym . Podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety cielęce w pieczarkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety cielęce w pieczarkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety cielęce w pieczarkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety cielęce w pieczarkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety cielęce w pieczarkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety cielęce w pieczarkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety cielęce w pieczarkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety cielęce w pieczarkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej