MAZUREK „PIJANA ŚLIWKA”

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

300 osób wydrukowało

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

160 gramów

40 gramów

4 łyżki

1 sztuka

70 gramów

1 szczypta

krem:

200 gramów

50 mililitrów

1 opakowanie

400 gramów

2 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników na ciasto zagnieść jak na kruche.

Krok 2

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 3

Następnie wylepić gotowym ciastem.

Krok 4

Ponakłuwać widelcem.

Krok 5

Można także zrobić wyższe brzegi, przylepiając cienkie wałeczki. Piec w 190 stopniach przez 10-12 minut. Ostudzić.

Krok 6

Posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych.

Krok 7

W rondelku umieścić masę kajmakową, połamaną czekoladę oraz mleko.

Krok 8

Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści, a masa zrobi jednolita. Wystudzić.

Krok 9

Na powidła rozłożyć pokrojone śliwki moczone kilka godzin w wódce, a na to masę czekoladową. Udekorować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • MAZUREK „PIJANA ŚLIWKA” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • MAZUREK „PIJANA ŚLIWKA” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • MAZUREK „PIJANA ŚLIWKA” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • MAZUREK „PIJANA ŚLIWKA” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • MAZUREK „PIJANA ŚLIWKA” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • MAZUREK „PIJANA ŚLIWKA” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • MAZUREK „PIJANA ŚLIWKA” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mazurek
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej