Mazurek ryżowy-bezglutenowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

80

241 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1066 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1798 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

160 gramów

150 gramów

3 sztuki

2 łyżeczki

dodatkowo:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj miękką Kasię, kleik ryżowy (łyżkę odłóż) i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszaj. Odstaw na 10 minut.

Mazurek ryżowy-bezglutenowy - Krok 1

Krok 2

Z 3/4 otrzymanej masy zrób kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Mazurek ryżowy-bezglutenowy - Krok 2

Krok 3

Płaską blachę lub dno dużej tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Kulki z ciasta ułóż w niewielkich odstępach na blaszce.

Mazurek ryżowy-bezglutenowy - Krok 3

Krok 4

Trzonek drewnianej łyżki lub pędzla mocz w zimnej wodzie i zrób za jego pomocą małe dołki w ciasteczkach.

Mazurek ryżowy-bezglutenowy - Krok 4

Krok 5

Stół oprósz odłożonym kleikiem. Z pozostałego ciasta zrób na stole długi, cienki wałek i ułóż dookoła ciasteczek tworząc rant mazurka.

Mazurek ryżowy-bezglutenowy - Krok 5

Krok 6

Do dołków w kuleczkach włóż odrobinę marmolady i bakalie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut w 180° C. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Mazurek ryżowy-bezglutenowy - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Stelmachowska

    Elżbieta Stelmachowska

    W piątek upieklam na Wielkanoc. Wyszedł podobnie, jak na zdjęciu. Wszystkim smakował, delikatny, kruchy. Zrobiłam z płatkami różanymi w cukrze. Dziękuję za przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka agnes

    Agnieszka agnes

    przepyszny i delikatny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Grocka

    Marlena Grocka

    super..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek ryżowy-bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek ryżowy-bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek ryżowy-bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek ryżowy-bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek ryżowy-bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek ryżowy-bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek ryżowy-bezglutenowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek ryżowy-bezglutenowyMazurek ryżowy-bezglutenowy

Proponowany w przepisie mazurek ryżowy – to bezglutenowa wersja klasycznego wielkanocnego ciasta. Proste i smaczne, będzie stanowiło doskonałą słodką przekąskę dla wszystkich, nie tylko dla osób, które unikają spożywania glutenu. Jest to ciasto bez mąki, która zostaje zastąpiona tu delikatnym kleikiem ryżowym. Zmiksuj wszystkie składniki i odłóż je na chwilę, by masa zgęstniała, a następnie ulep z niej kulki wielkości orzecha włoskiego oraz uformuj cienki wałek, którym ozdobisz później brzegi mazurka. Kulki ułóż na blasze w niedużej odległości, tak by po wyrośnięciu stworzyły jednolite ciasto. Zrób w nich wgłębienia, takie jak w kluskach śląskich – każda kulka będzie nadziewana. Nakładaj w nie dodatki według uznania, na przykład: marmoladę, krem czekoladowy, orzechy włoskie, migdały czy kajmak. Mazurek ryżowy to świetny sposób nie tylko na ciasto wielkanocne. Pasuje również na inne okazje, a także jako ciasto do codziennej popołudniowej kawy. Jakich dodatków użyjesz, by je przygotować? Podziel się w komentarzu swoimi propozycjami.