Mazurek ryżowy-bezglutenowy

- Krok 1Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj miękką Kasię, kleik ryżowy (łyżkę odłóż) i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
- Krok 2Z 3/4 otrzymanej masy zrób kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Krok 3Płaską blachę lub dno dużej tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Kulki z ciasta ułóż w niewielkich odstępach na blaszce.
- Krok 4Trzonek drewnianej łyżki lub pędzla mocz w zimnej wodzie i zrób za jego pomocą małe dołki w ciasteczkach.
- Krok 5Stół oprósz odłożonym kleikiem. Z pozostałego ciasta zrób na stole długi, cienki wałek i ułóż dookoła ciasteczek tworząc rant mazurka.
- Krok 6Do dołków w kuleczkach włóż odrobinę marmolady i bakalie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut w 180° C. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Mazurek ryżowy-bezglutenowy
Proponowany w przepisie mazurek ryżowy – to bezglutenowa wersja klasycznego wielkanocnego ciasta. Proste i smaczne, będzie stanowiło doskonałą słodką przekąskę dla wszystkich, nie tylko dla osób, które unikają spożywania glutenu. Jest to ciasto bez mąki, która zostaje zastąpiona tu delikatnym kleikiem ryżowym. Zmiksuj wszystkie składniki i odłóż je na chwilę, by masa zgęstniała, a następnie ulep z niej kulki wielkości orzecha włoskiego oraz uformuj cienki wałek, którym ozdobisz później brzegi mazurka. Kulki ułóż na blasze w niedużej odległości, tak by po wyrośnięciu stworzyły jednolite ciasto. Zrób w nich wgłębienia, takie jak w kluskach śląskich – każda kulka będzie nadziewana. Nakładaj w nie dodatki według uznania, na przykład: marmoladę, krem czekoladowy, orzechy włoskie, migdały czy kajmak. Mazurek ryżowy to świetny sposób nie tylko na ciasto wielkanocne. Pasuje również na inne okazje, a także jako ciasto do codziennej popołudniowej kawy. Jakich dodatków użyjesz, by je przygotować? Podziel się w komentarzu swoimi propozycjami.