Mazurek wielkanocny

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

117

420 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1994 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3072 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

125 gramów

5 łyżek

1 łyżeczka

1 sztuka

2 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicy siekamy Kasię z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 1 jajem, zagniatamy ciasto.

Mazurek wielkanocny - Krok 1

Krok 2

Owijamy w folię wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Mazurek wielkanocny - Krok 2

Krok 3

Bakalie zaparzamy, osuszamy, siekamy. 3 Jaja ubijamy mikserem dodajemy miód, kardamon, płatki kukurydziane, bakalie, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek.

Mazurek wielkanocny - Krok 3

Krok 4

Wykładamy prostokątną formę, nakłuwamy widelcem.

Mazurek wielkanocny - Krok 4

Krok 5

Na ciasto wykładamy masę bakaliową dociskamy. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.

Mazurek wielkanocny - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Martyna Tatarwicz

    Martyna Tatarwicz , 03.09.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej