Mazurek wielkanocny

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

117

364 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1994 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3072 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżeczka

2 szklanki

5 łyżek

3 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

250 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicy siekamy Kasię z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 1 jajem, zagniatamy ciasto.

Mazurek wielkanocny - Krok 1

Krok 2

Owijamy w folię wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Mazurek wielkanocny - Krok 2

Krok 3

Bakalie zaparzamy, osuszamy, siekamy. 3 Jaja ubijamy mikserem dodajemy miód, kardamon, płatki kukurydziane, bakalie, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek.

Mazurek wielkanocny - Krok 3

Krok 4

Wykładamy prostokątną formę, nakłuwamy widelcem.

Mazurek wielkanocny - Krok 4

Krok 5

Na ciasto wykładamy masę bakaliową dociskamy. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.

Mazurek wielkanocny - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Martyna Tatarwicz

    Martyna Tatarwicz

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej