Mazurek wiśniowy z mascarpone i bezami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

31

63 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

210 osób wydrukowało

Pobierz pdf

457 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

kruche ciasto:

175 gramów

50 gramów

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

kremowa masa wiśniowa:

125 gramów

0.5 szklanki

beziki:

1 sztuka

60 gramów

1 szczypta

dekoracja:

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej, dodaj Kasię i posiekaj ostrym nożem. Dodaj żółtko, cukier, śmietanę.

Mazurek wiśniowy z mascarpone i bezami - Krok 1

Krok 2

Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, lekko spłaszcz i owiń folią. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. W międzyczasie przygotuj i upiecz beziki.

Mazurek wiśniowy z mascarpone i bezami - Krok 2

Krok 3

Białko ubijaj ze szczyptą soli do uzyskania gęstej piany. Do ubitej piany dodawaj partiami po jednej łyżce drobny cukier. Gdy dodamy cukier za szybko, bezy nie wyjdą, dlatego bardzo ważne jest skrupulatne dodawanie łyżka po łyżce, cały czas ubijając.

Mazurek wiśniowy z mascarpone i bezami - Krok 3

Krok 4

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskaj beziki na blachę. Pozostaw między nimi nieduże odstępy. Piecz około 45 - 60 minut w temperaturze 140 ºC, z termoobiegiem.

Mazurek wiśniowy z mascarpone i bezami - Krok 4

Krok 5

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj do wymiarów formy, przenieś do niej, dokładnie wylep palcami i wyrównaj. Ponakłuwaj widelcem.

Mazurek wiśniowy z mascarpone i bezami - Krok 5

Krok 6

Piecz w temperaturze 200 ºC przez około 20 minut, do jasnozłotego koloru. Wyjmij, wystudź na kratce.

Mazurek wiśniowy z mascarpone i bezami - Krok 6

Krok 7

Wszystkie składniki na krem wiśniowy zblenduj na gładką masę bez grudek.

Mazurek wiśniowy z mascarpone i bezami - Krok 7

Krok 8

Kruchy spód ułóż na paterze. Posmaruj równo wiśniowym kremem. Ozdób wiśniami z frużeliny i pokruszonymi bezami.

Mazurek wiśniowy z mascarpone i bezami - Krok 8
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek wiśniowy z mascarpone i bezami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek wiśniowy z mascarpone i bezami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek wiśniowy z mascarpone i bezami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek wiśniowy z mascarpone i bezami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek wiśniowy z mascarpone i bezami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek wiśniowy z mascarpone i bezami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek wiśniowy z mascarpone i bezami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej