Mazurek z lukrem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

58

196 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1271 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1294 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

160 gramów

250 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 łyżka

wierzch:

200 gramów

3 łyżki

1 łyżka

1

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj posiekaną Kasię, jajko i śmietanę.

Krok 2

Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i odstaw na godzinę do lodówki.

Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim małą prostokątną formę, ponakłuwaj widelcem i piecz w 200 st. C około 20 minut.

Krok 4

Ciasto wystudź.

Krok 5

Cukier puder wymieszaj z wodą i sokiem z cytryny, przełóż na ciasto.

Krok 6

Na powstałym lukrze ułóż dekoracje z migdałów, posiekanych pistacji i paluszków.

1

Opinie o przepisie

  • Magdalena Marta Saban

    Magdalena Marta Saban , 13.03.2016

    wow musze sprobowac to cacko upiec sama

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek z lukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek z lukremMazurek z lukrem

Klasyczny mazurek to uniwersalna propozycja na słodki wielkanocny wypiek. Sekret jego smaku tkwi w użytych do dekoracji dodatkach. Zainspiruj się więc i przyrządź prosty wariant mazurka z polewą lukrową. Postawą placka powinno być kruche, złociste ciasto na bazie mąki, kostki do pieczenia oraz jajek. Wyjdzie wyjątkowo puszyste, jeśli dodasz do niego kilka łyżek śmietany. Polewę lukrową przyrządź z cukru pudru lub mieszanki z cukrem waniliowym, brązowym oraz miodem. Jej smak urozmaicaj także wyrazistym syropem owocowym, np. wiśniowym. Jako ozdoba sprawdzą się również bakalie i orzechy. Sięgnij więc po suszone owoce, kandyzowaną skórkę pomarańczy, płatki migdałów lub posiekanego nerkowca. Tę lukrową kompozycję mazurka modyfikuj, smarując placek owocowym dżemem, masą makową lub serową. Ciasto piecz w dowolnej formie w 200° C i podawaj przestudzone z kawą albo imbirową lub goździkową herbatą. Koniecznie wypróbuj ten przepis na uniwersalny mazurek z lukrem i podziel się swoją opinią o tym wypieku.