Mazurek z powidłami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

72 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

312 osób wydrukowało

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

350 gramów

100 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, cukru, śmietany, żółtka i miękkiej Kasi zagnieć szybko ciasto, uformuj kulę i włóż na 30 min. do lodówki.

Krok 2

Blachę o wielkości 25x25 cm natłuść i posyp bułką tartą lub mąką.

Krok 3

Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, wytnij kwadrat i wyłóż nim spód blachy.

Krok 4

Z pozostałej części uformuj wałeczki o grubości ok. 1 cm.i wyklej brzegi ciasta tak, aby utworzyły ramkę, a wewnątrz ułóż kratkę.

Krok 5

Posmaruj białkiem i piecz około 20 min w 180 st. C.

Krok 6

Po upieczeniu powstałe kratki wypełnij powidłami. Udekoruj np. lentilkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek z powidłamiMazurek z powidłami

Pyszną alternatywą dla mazurków wielkanocnych z makiem jest przyrządzenie tego ciasta z innymi dodatkami. Dzięki temu zyska nowy smak i doskonale będzie nadawać się na codzienny deser. Wypróbuj wariant z powidłami. W sezonie letnim, gdy królują świeże owoce, pokrój je na drobniejsze kawałki i podsmaż na patelni z wybranymi przyprawami, np. szczyptą cynamonu lub pokruszoną laską wanilii. Poza tym jabłka z gruszkami możesz również ugotować w niewielkiej ilości wody z cukrem. Będą gotowe, gdy staną się miękkie i nadmiar soku odparuje. Całość zyska dzięki temu także gęstą konsystencję. Zimą sięgnij po domowe powidła i dżemy. Łącz ze sobą poszczególne smaki, np. kontrastując słodką truskawkę lub malinę z cierpkimi i kwaśnymi śliwkami. Mazurek przyrządź na bazie mąki pszennej (lub mieszanej), jajek, kostki do pieczenia oraz kwaśnej śmietany. Do jego dekoracji, poza owocami, wykorzystaj również słodkie, kolorowe drażetki. Wydrukuj listę składników i upiecz smaczny mazurek z powidłami. Sprawdzi się nie tylko podczas świąt.