
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
0.5 pęczka
2 sztuki
0.5 pęczka
0.5 szklanki
4 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek posiekaj i posól. Natkę, kolendrę i papryczki również posiekaj, wymieszaj z czosnkiem.
Krok 2
Dopraw solą, pieprzem, sokiem z limonki. Dolej oliwę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
Krok 3
Steki oprósz solą i pieprzem i smaż na oleju na mocnym ogniu tak długo, by pozostały w środku soczyste.
Krok 4
Polędwicy nie sól, ale podsmaż przez 3 minuty z każdej strony. Oprósz solą po zdjęciu z patelni.
Krok 5
Mięso wyłóż na talerze, obok postaw miseczki wypełnione wcześniej przygotowanym, piekielnie ostrym sosem. Serwuj z sałatką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej