Meksykańskie ogniste steki chimichurri przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańskie ogniste steki chimichurri

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

0.5 pęczka

2 sztuki

0.5 pęczka

0.5 szklanki

4 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek posiekaj i posól. Natkę, kolendrę i papryczki również posiekaj, wymieszaj z czosnkiem.

Krok 2

Dopraw solą, pieprzem, sokiem z limonki. Dolej oliwę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.

Krok 3

Steki oprósz solą i pieprzem i smaż na oleju na mocnym ogniu tak długo, by pozostały w środku soczyste.

Krok 4

Polędwicy nie sól, ale podsmaż przez 3 minuty z każdej strony. Oprósz solą po zdjęciu z patelni.

Krok 5

Mięso wyłóż na talerze, obok postaw miseczki wypełnione wcześniej przygotowanym, piekielnie ostrym sosem. Serwuj z sałatką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańskie ogniste steki chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańskie ogniste steki chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańskie ogniste steki chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańskie ogniste steki chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańskie ogniste steki chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańskie ogniste steki chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańskie ogniste steki chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańskie ogniste steki chimichurri - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Szybka sałatka na grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej