Meksykańskie ogniste steki chimichurri przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańskie ogniste steki chimichurri

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

0.5 pęczka

2 sztuki

0.5 pęczka

0.5 szklanki

4 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek posiekaj i posól. Natkę, kolendrę i papryczki również posiekaj, wymieszaj z czosnkiem.

Krok 2

Dopraw solą, pieprzem, sokiem z limonki. Dolej oliwę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.

Krok 3

Steki oprósz solą i pieprzem i smaż na oleju na mocnym ogniu tak długo, by pozostały w środku soczyste.

Krok 4

Polędwicy nie sól, ale podsmaż przez 3 minuty z każdej strony. Oprósz solą po zdjęciu z patelni.

Krok 5

Mięso wyłóż na talerze, obok postaw miseczki wypełnione wcześniej przygotowanym, piekielnie ostrym sosem. Serwuj z sałatką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańskie ogniste steki chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańskie ogniste steki chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańskie ogniste steki chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańskie ogniste steki chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańskie ogniste steki chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańskie ogniste steki chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańskie ogniste steki chimichurri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańskie ogniste steki chimichurri - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Bogracz z pieczarką
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej