
Składniki
1 szklanka
2 sztuki
5 łyżek
5 sztuk
2 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
3 sztuki
70 dekagramów
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotki i czosnek posiekaj.
Krok 2
Do dużej miski włóż umyte i osuszone mięso, wbij jajka, wsyp mąkę, dodaj czosnek, szalotki, chili oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Zwilż dłonie i z masy mięsnej formuj małe kulki.
Krok 4
W głębokim rondlu mocno rozgrzej olej i smaż w nim partiami kulki. Zrumienione na złoto kulki wyławiaj łyżką cedzakową.
Krok 5
Nabijaj je ciasno jeszcze gorące po cztery sztuki na drewniane patyczki grillowe. Podawaj z ryżem i dipem do maczania.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej