
Składniki
1 szklanka
2 sztuki
5 łyżek
5 sztuk
2 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
3 sztuki
70 dekagramów
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotki i czosnek posiekaj.
Krok 2
Do dużej miski włóż umyte i osuszone mięso, wbij jajka, wsyp mąkę, dodaj czosnek, szalotki, chili oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Zwilż dłonie i z masy mięsnej formuj małe kulki.
Krok 4
W głębokim rondlu mocno rozgrzej olej i smaż w nim partiami kulki. Zrumienione na złoto kulki wyławiaj łyżką cedzakową.
Krok 5
Nabijaj je ciasno jeszcze gorące po cztery sztuki na drewniane patyczki grillowe. Podawaj z ryżem i dipem do maczania.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcej