Mięsne kulki z chilli – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mięsne kulki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

5 łyżek

5 sztuk

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

3 sztuki

70 dekagramów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki i czosnek posiekaj.

Krok 2

Do dużej miski włóż umyte i osuszone mięso, wbij jajka, wsyp mąkę, dodaj czosnek, szalotki, chili oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Zwilż dłonie i z masy mięsnej formuj małe kulki.

Krok 4

W głębokim rondlu mocno rozgrzej olej i smaż w nim partiami kulki. Zrumienione na złoto kulki wyławiaj łyżką cedzakową.

Krok 5

Nabijaj je ciasno jeszcze gorące po cztery sztuki na drewniane patyczki grillowe. Podawaj z ryżem i dipem do maczania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięsne kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięsne kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięsne kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięsne kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięsne kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięsne kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięsne kulki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięsne kulki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Flaki wołowe
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej