Mini mazurki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

141 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

320 osób wydrukowało

Pobierz pdf

299 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

200 gramów

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

nadzienie:

150 gramów

5 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsyp mąkę, cukier i cukier waniliowy.

Krok 2

Włóż miękką Kasię i żółtko, dodaj śmietanę, wszystko wymieszaj mikserem, a następnie przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć.

Krok 3

Zawiń w folię aluminiową i włóż na 30 min. do lodówki.

Krok 4

Następnie ciasto rozwałkuj na grubość około 1/2 cm i wykrawaj kółeczka o średnicy około 8 cm.

Krok 5

Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 st.C przez około 10 min.

Krok 6

Ostudzone ciasteczka smaruj cienko marmoladą, a następnie dekoruj bakaliami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini mazurki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini mazurki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini mazurki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini mazurki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini mazurki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini mazurki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini mazurki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mini mazurkiMini mazurki

Mini mazurki to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie mogą się zdecydować, jaki smak tego popularnego wielkanocnego wypieku wybrać. Mazurek to cienkie kruche ciasto, z warstwą czekolady lub innej dowolnej masy, bardzo bogato dekorowane, najczęściej wiosennymi i świątecznymi motywami. Mini mazurki to z kolei drobne, okrągłe ciastka kruche, które podasz z wybranymi dodatkami. Część z nich przygotuj np. z gęstą marmoladą, masą kajmakową, budyniową czy masą makową albo czekoladą. Dobra będzie także konfitura pomarańczowa albo lemon curd, czyli kwaskowaty krem cytrynowy. Gotowe mazurki ozdabiaj kandyzowanymi owocami, orzechami, migdałami, skórką pomarańczową i wszystkim tym, co według Ciebie będzie dobrze pasowało do smaku mazurków. Czekoladowa masa będzie smaczna, jeśli posypiesz ją płatkami kokosa, zaś słodycz toffi przełamiesz kwaśnymi owocami lub powidłami. Mazurki to bardzo dobry wypiek, nie tylko na święta – przygotuj je przy najbliższej okazji, podaj do kawy i sprawdź, jakie są smaczne.