Mini mazurki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

131 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

320 osób wydrukowało

Pobierz pdf

299 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

nadzienie:

150 gramów

5 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

0 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsyp mąkę, cukier i cukier waniliowy.

Krok 2

Włóż miękką Kasię i żółtko, dodaj śmietanę, wszystko wymieszaj mikserem, a następnie przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć.

Krok 3

Zawiń w folię aluminiową i włóż na 30 min. do lodówki.

Krok 4

Następnie ciasto rozwałkuj na grubość około 1/2 cm i wykrawaj kółeczka o średnicy około 8 cm.

Krok 5

Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 st.C przez około 10 min.

Krok 6

Ostudzone ciasteczka smaruj cienko marmoladą, a następnie dekoruj bakaliami.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mini mazurkiMini mazurki

Mini mazurki to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie mogą się zdecydować, jaki smak tego popularnego wielkanocnego wypieku wybrać. Mazurek to cienkie kruche ciasto, z warstwą czekolady lub innej dowolnej masy, bardzo bogato dekorowane, najczęściej wiosennymi i świątecznymi motywami. Mini mazurki to z kolei drobne, okrągłe ciastka kruche, które podasz z wybranymi dodatkami. Część z nich przygotuj np. z gęstą marmoladą, masą kajmakową, budyniową czy masą makową albo czekoladą. Dobra będzie także konfitura pomarańczowa albo lemon curd, czyli kwaskowaty krem cytrynowy. Gotowe mazurki ozdabiaj kandyzowanymi owocami, orzechami, migdałami, skórką pomarańczową i wszystkim tym, co według Ciebie będzie dobrze pasowało do smaku mazurków. Czekoladowa masa będzie smaczna, jeśli posypiesz ją płatkami kokosa, zaś słodycz toffi przełamiesz kwaśnymi owocami lub powidłami. Mazurki to bardzo dobry wypiek, nie tylko na święta – przygotuj je przy najbliższej okazji, podaj do kawy i sprawdź, jakie są smaczne.