Mini pizze - pajęczynki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini pizze - pajęczynki

Autor: thegrooba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

4 plastry

1 szklanka

4 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, dodać wodę i olej, wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć masę na wysypana mąką stolnicę, formować ciasto, by nie kleiło się do rąk, podsypywać mąką.

Krok 2

Wyrobioną kulkę przełożyć na wysypaną mąką deskę, posmarować oliwą, odstawić na pół godz. w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać na 200 stopni.

Krok 3

Kulkę podzielić na 4 części, każdą rozbić dłonią, ewentualnie rozwałkować lekko szklanką, wysmarować sosem (wymieszany przecier, keczup, zioła, sól, pieprz, rozdrobniony ząbek czosnku).

Krok 4

Z sera wycinać cieniutkie paski, układać na pizzerinkach na kształt pajęczyny. Na każdą dać pająka wykonanego z oliwek lub ogórka konserwowego (może być po upieczeniu).

Krok 5

Piec 5 min od dołu, 8-10 min. góra/ dół, do zarumienienia ciasta i rozpuszczenia sera. Na obiad, na kolację, na urodzinki. Dla niejadków dużych i małych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej