Mini pizze - pajęczynki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini pizze - pajęczynki

Autor: thegrooba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

4 plastry

1 szklanka

4 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, dodać wodę i olej, wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć masę na wysypana mąką stolnicę, formować ciasto, by nie kleiło się do rąk, podsypywać mąką.

Krok 2

Wyrobioną kulkę przełożyć na wysypaną mąką deskę, posmarować oliwą, odstawić na pół godz. w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać na 200 stopni.

Krok 3

Kulkę podzielić na 4 części, każdą rozbić dłonią, ewentualnie rozwałkować lekko szklanką, wysmarować sosem (wymieszany przecier, keczup, zioła, sól, pieprz, rozdrobniony ząbek czosnku).

Krok 4

Z sera wycinać cieniutkie paski, układać na pizzerinkach na kształt pajęczyny. Na każdą dać pająka wykonanego z oliwek lub ogórka konserwowego (może być po upieczeniu).

Krok 5

Piec 5 min od dołu, 8-10 min. góra/ dół, do zarumienienia ciasta i rozpuszczenia sera. Na obiad, na kolację, na urodzinki. Dla niejadków dużych i małych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej