Mini pizze - pajęczynki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini pizze - pajęczynki

Autor: thegrooba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

4 plastry

1 szklanka

4 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, dodać wodę i olej, wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć masę na wysypana mąką stolnicę, formować ciasto, by nie kleiło się do rąk, podsypywać mąką.

Krok 2

Wyrobioną kulkę przełożyć na wysypaną mąką deskę, posmarować oliwą, odstawić na pół godz. w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać na 200 stopni.

Krok 3

Kulkę podzielić na 4 części, każdą rozbić dłonią, ewentualnie rozwałkować lekko szklanką, wysmarować sosem (wymieszany przecier, keczup, zioła, sól, pieprz, rozdrobniony ząbek czosnku).

Krok 4

Z sera wycinać cieniutkie paski, układać na pizzerinkach na kształt pajęczyny. Na każdą dać pająka wykonanego z oliwek lub ogórka konserwowego (może być po upieczeniu).

Krok 5

Piec 5 min od dołu, 8-10 min. góra/ dół, do zarumienienia ciasta i rozpuszczenia sera. Na obiad, na kolację, na urodzinki. Dla niejadków dużych i małych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini pizze - pajęczynki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sernik z brzoskwiniami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej