Mleczny keks bez pieczenia

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

671

645 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4362 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16254 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

150 mililitrów

125 gramów

2 łyżeczki

50 gramów

150 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy zalej wrzątkiem na 2 minuty, odcedź i wysusz na papierowym ręczniku. Następnie wymieszaj je w dużej misce z bakaliami i preparowanym owsem.

Mleczny keks bez pieczenia - Krok 1

Krok 2

Formę keksową, o wymiarach 10 cm x 28 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wysyp garść przygotowanej mieszanki.

Mleczny keks bez pieczenia - Krok 2

Krok 3

Do garnka włóż Kasię, cukier, cukier wanilinowy i wlej wodę. Wszystko razem gotuj, aż cukier całkiem się rozpuści.

Mleczny keks bez pieczenia - Krok 3

Krok 4

Garnek zdejmij z ognia, wsyp mleko w proszku i mieszaj mikserem na gładką masę.

Mleczny keks bez pieczenia - Krok 4

Krok 5

Otrzymaną masę przelej do miski z bakaliami i całość dokładnie wymieszaj łyżką.

Mleczny keks bez pieczenia - Krok 5

Krok 6

Całość wyłóż na bakalie w formie i ugnieć łyżką. Gdy ostygnie przkryj folią i odstaw na noc do lodówki. Schłodzony keks pokrój w plastry.

Mleczny keks bez pieczenia - Krok 6
10

Opinie o przepisie

  • Klaudiusz Kocemba

    Klaudiusz Kocemba

    Ekstra ładnie i kolorowo wygląda ten KEKS z tymi bakaliami :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • asia karpinska

    asia karpinska

    Mniammm pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sla Sławomira

    Sla Sławomira

    Oj, jaki pyszny!!! I już mniejsza o kalorie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kopkowicz

    Małgorzata Kopkowicz

    Mleko w proszku to niebieskie idzie? I czy musi byc preparowany owies czy można go zastąpić?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Klecha

    Helena Klecha

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Kowalczyk

    Lidia Kowalczyk

    a ja jestem ciekawa jaka jest kaloryczność tego keksa, jak również innych potraw, szkoda że nie ma takiej informacji

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krecik Żabeczka

    Krecik Żabeczka

    Rewelacyjny smak! polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Jablonska

    Olga Jablonska

    super keks. polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sylwia Blizna

    Sylwia Blizna

    Ten keks jest przepyszny! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mleczny keks bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mleczny keks bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mleczny keks bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mleczny keks bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mleczny keks bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mleczny keks bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mleczny keks bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mleczny keks bez pieczeniaMleczny keks bez pieczenia

Szukasz przepisu na szybkie ciasto świąteczne bez pieczenia? Mleczny keks to propozycja właśnie dla Ciebie. Jest to ciasto z bakaliami pieczone w prostokątnej formie, w niektórych regionach nazywane także cwibakiem. Idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole, ale przygotowane na inną okazję będzie równie dobre. Sparz wybrane orzechy i osusz je papierowym ręcznikiem. Zdecyduj się na pistacje, orzechy włoskie, piniowe albo ich mieszankę. Jeżeli chcesz, możesz zmiażdżyć je wcześniej w moździerzu. Zmieszaj orzechy z bakaliami, m.in. kandyzowaną dynią i rodzynkami oraz preparowanym owsem. Częścią przygotowanej przez Ciebie mieszanki obsyp spód formy. Koniecznie wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia. Cukier z tłuszczem i mlekiem w proszku gotuj do momentu, aż powstanie delikatna i gładka masa. Połącz ją z mieszanką bakalii. Pamiętaj, aby gotowe i owinięte folią spożywczą ciasto odłożyć do lodówki. Mleczny keks bez pieczenia podawaj pokrojony w plastry, najlepiej z gorącą herbatą lub kawą. Smacznego.