Mleczny keks bez pieczenia

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

671

659 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4362 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16254 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

150 gramów

150 mililitrów

125 gramów

2 łyżeczki

50 gramów

150 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy zalej wrzątkiem na 2 minuty, odcedź i wysusz na papierowym ręczniku. Następnie wymieszaj je w dużej misce z bakaliami i preparowanym owsem.

Mleczny keks bez pieczenia - Krok 1

Krok 2

Formę keksową, o wymiarach 10 cm x 28 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wysyp garść przygotowanej mieszanki.

Mleczny keks bez pieczenia - Krok 2

Krok 3

Do garnka włóż Kasię, cukier, cukier wanilinowy i wlej wodę. Wszystko razem gotuj, aż cukier całkiem się rozpuści.

Mleczny keks bez pieczenia - Krok 3

Krok 4

Garnek zdejmij z ognia, wsyp mleko w proszku i mieszaj mikserem na gładką masę.

Mleczny keks bez pieczenia - Krok 4

Krok 5

Otrzymaną masę przelej do miski z bakaliami i całość dokładnie wymieszaj łyżką.

Mleczny keks bez pieczenia - Krok 5

Krok 6

Całość wyłóż na bakalie w formie i ugnieć łyżką. Gdy ostygnie przkryj folią i odstaw na noc do lodówki. Schłodzony keks pokrój w plastry.

Mleczny keks bez pieczenia - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

10

Opinie o przepisie

  • Klaudiusz Kocemba

    Klaudiusz Kocemba , 10.03.2020

    Ekstra ładnie i kolorowo wygląda ten KEKS z tymi bakaliami :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • asia karpinska

    asia karpinska , 23.12.2019

    Mniammm pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sla Sławomira

    Sla Sławomira , 24.04.2018

    Oj, jaki pyszny!!! I już mniejsza o kalorie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kopkowicz

    Małgorzata Kopkowicz , 20.01.2018

    Mleko w proszku to niebieskie idzie? I czy musi byc preparowany owies czy można go zastąpić?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Klecha

    Helena Klecha , 05.11.2017

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Kowalczyk

    Lidia Kowalczyk , 05.11.2017

    a ja jestem ciekawa jaka jest kaloryczność tego keksa, jak również innych potraw, szkoda że nie ma takiej informacji

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krecik Żabeczka

    Krecik Żabeczka , 18.08.2017

    Rewelacyjny smak! polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Jablonska

    Olga Jablonska , 26.07.2017

    super keks. polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sylwia Blizna

    Sylwia Blizna , 30.12.2016

    Ten keks jest przepyszny! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mleczny keks bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mleczny keks bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mleczny keks bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mleczny keks bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mleczny keks bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mleczny keks bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mleczny keks bez pieczenia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mleczny keks bez pieczeniaMleczny keks bez pieczenia

Szukasz przepisu na szybkie ciasto świąteczne bez pieczenia? Mleczny keks to propozycja właśnie dla Ciebie. Jest to ciasto z bakaliami pieczone w prostokątnej formie, w niektórych regionach nazywane także cwibakiem. Idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole, ale przygotowane na inną okazję będzie równie dobre. Sparz wybrane orzechy i osusz je papierowym ręcznikiem. Zdecyduj się na pistacje, orzechy włoskie, piniowe albo ich mieszankę. Jeżeli chcesz, możesz zmiażdżyć je wcześniej w moździerzu. Zmieszaj orzechy z bakaliami, m.in. kandyzowaną dynią i rodzynkami oraz preparowanym owsem. Częścią przygotowanej przez Ciebie mieszanki obsyp spód formy. Koniecznie wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia. Cukier z tłuszczem i mlekiem w proszku gotuj do momentu, aż powstanie delikatna i gładka masa. Połącz ją z mieszanką bakalii. Pamiętaj, aby gotowe i owinięte folią spożywczą ciasto odłożyć do lodówki. Mleczny keks bez pieczenia podawaj pokrojony w plastry, najlepiej z gorącą herbatą lub kawą. Smacznego.