Mule z trawą cytrynową i bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mule z trawą cytrynową i bazylią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Małże oczyść, opłukaj i osusz.

Krok 2

Szalotkę i czosnek posiekaj, trawę pokrój drobno.

Krok 3

Na patelnię ustawioną na dużym ogniu włóż szalotkę i czosnek, trawę cytrynową, wino, sok z limonki i sos rybny.

Krok 4

Dodaj małże, przykryj i smaż 3 minuty.

Krok 5

Małże nie otwarte usuń, dodaj 4 łyżki posiekanej bazylii, sól i pieprz.

Krok 6

Mule wyjmij z muszli i rozdziel na 4 części.

Krok 7

Masło wymieszaj z sosem z patelni i polej nim mule.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mule z trawą cytrynową i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mule z trawą cytrynową i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mule z trawą cytrynową i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mule z trawą cytrynową i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mule z trawą cytrynową i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mule z trawą cytrynową i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mule z trawą cytrynową i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mule z trawą cytrynową i bazylią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak i brokuły z ryżem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej