
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
3 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Małże oczyść, opłukaj i osusz.
Krok 2
Szalotkę i czosnek posiekaj, trawę pokrój drobno.
Krok 3
Na patelnię ustawioną na dużym ogniu włóż szalotkę i czosnek, trawę cytrynową, wino, sok z limonki i sos rybny.
Krok 4
Dodaj małże, przykryj i smaż 3 minuty.
Krok 5
Małże nie otwarte usuń, dodaj 4 łyżki posiekanej bazylii, sól i pieprz.
Krok 6
Mule wyjmij z muszli i rozdziel na 4 części.
Krok 7
Masło wymieszaj z sosem z patelni i polej nim mule.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej