Składniki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
3 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Małże oczyść, opłukaj i osusz.
Krok 2
Szalotkę i czosnek posiekaj, trawę pokrój drobno.
Krok 3
Na patelnię ustawioną na dużym ogniu włóż szalotkę i czosnek, trawę cytrynową, wino, sok z limonki i sos rybny.
Krok 4
Dodaj małże, przykryj i smaż 3 minuty.
Krok 5
Małże nie otwarte usuń, dodaj 4 łyżki posiekanej bazylii, sól i pieprz.
Krok 6
Mule wyjmij z muszli i rozdziel na 4 części.
Krok 7
Masło wymieszaj z sosem z patelni i polej nim mule.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej