
Składniki
3 łyżki
3 sztuki
350 mililitrów
1 łyżka
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żelatynę namocz na chwilę w zimnej wodzie.
Krok 2
Syrop klonowy podgrzej, dodaj żelatynę i mieszaj do momentu, gdy się rozpuści, po czym odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
Żółtka oddziel od białek. Żółtka roztrzep i stopniowo dodawaj do syropu cały czas mieszając. Masę wstaw do lodówki, aby zgęstniała.
Krok 4
Z białek ubij sztywną pianę.
Krok 5
Śmietanę również ubij, dodaj do syropu i wymieszaj.
Krok 6
Teraz dodaj pianę z białek i znowu wymieszaj.
Krok 7
Mus przelej do pucharków i wstaw do lodówki, aby się ściął.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej