Noodle Teriyaki z Lucky Nuggets
NOWY PRZEPIS
łatwe
55 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
3 łyżki
2 opakowania
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
2 łyżki
150 mililitrów
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgrzej w woku 3 łyżki oleju roślinnego, a następnie mieszając smaż paprykę, groszek cukrowy, krążki cebuli i chili przez 5 minut.
Krok 2
Dodaj połowę sosu teriyaki i ugotowany makaron do smażonych warzyw. Całość wymieszaj.
Krok 3
Usmaż nuggetsy zgodnie z instrukcją dostępną na opakowaniu.
Krok 4
Usmażone nuggetsy polej resztą sosu teriyaki i podawaj razem z podsmażonym makaronem.
Krok 5
Całość udekoruj nasionami sezamu, cebulą dymką i listkami kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Noodle Teriyaki z Lucky Nuggets
Pierogi, kopytka, schabowy, bigos… W kuchni polskiej nie brakuje apetycznych frykasów. Mimo to coraz częściej zerkamy z apetytem w kierunku Azji oraz orientalnych receptur. By skosztować tego typu dań nie trzeba ani daleko podróżować, ani stołować się w restauracjach. Spróbuj roślinnych nuggetsów w egzotycznym wydaniu za sprawą przepisu na noodle teriyaki – nie pożałujesz!
Dla kogo?
Sos teriyaki, łączący w sobie słone i słodkie nuty, będzie odpowiadać smakoszom, którzy lubią, gdy na talerzach dużo się dzieje. Połączenie warzyw, makaronu ryżowego i bezmięsnych nuggetsów w noodlach teriyaki to kompozycja różnorodna, ale bardzo harmonijna.
Na jaką okazję?
Dania makaronowe świetnie sprawdzają się w roli codziennych posiłków. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzenie noodli z nuggetsami roślinnymi z naszego przepisu także nie jest czasochłonne, więc ciesz się nimi w porze lunchu albo kolacji.
Czy wiesz, że?
Kariera sosu teriyaki rozpoczęła się w XVII wieku na terytorium Japonii. Gęsty i ciemny sos doskonale nadaje się do zrobienia wyrazistych marynat, zwłaszcza do pieczonych i grillowanych potraw mięsnych oraz rybnych.
Dla urozmaicenia:
Zaszalej z dodatkami! W woku razem z noodlami teriyaki umieścić można np. różyczki brokułu i kapustę pak choi.