Noodle teriyaki - nuggetsy z makaronem: przepis | Przepisy.pl pixel

Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
34 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

360 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

2 łyżki

150 mililitrów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij przygotowanie noodle teriyaki od pokrojenia 2 dużych czerwonych papryk i czerwonej cebuli (najlepiej w krążki). Posiekaj także jedną papryczkę chili. Sięgnij po woka – rozgrzej na nim 3 łyżki oleju roślinnego. Gdy będzie już gotowy do smażenia, wsyp na niego pokrojoną paprykę, krążki cebuli, chili oraz groszek cukrowy. Podsmażaj je przez 5 minut. W tym czasie możesz przygotować makaron ryżowy, jeśli nie zrobiłeś tego wcześniej.

Krok 2

Przygotuj oddzielną patelnię. Rozgrzej olej i usmaż na nim roślinne nuggetsy zgodnie z instrukcją dostępną na opakowaniu.

Krok 3

Po usmażeniu przełóż roślinne nuggetsy na talerz, w którym będziesz podawać teriyaki noodle. Polej je resztą sosu teriyaki, a następnie podawaj razem z podsmażonym makaronem i warzywami.

Krok 4

Przelej do miseczki lub innego naczynia 150 mililitrów sosu teriyaki. Jego połowę (czyli 75 mililitrów) wlej na patelnię. Wsyp tam także ugotowany makaron ryżowy i dokładnie wymieszaj, by wszystkie składniki równomiernie połączyły się z sosem. Smaż przez kilka minut, a następnie zdejmij z palnika.

Krok 5

Na koniec pokrój cebulę dymkę i posiekaj świeżą natkę kolendry. Posyp nimi danie z wierzchu i dodaj 2 łyżki prażonego sezamu. Noodle teriyaki gotowe!

przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując noodle z kurczakiem teriyaki i warzywami, nie musisz się ograniczać pod względem składników. Uwielbiasz brokuły? A może chcesz nadać daniu więcej chrupkości, np. dzięki pak choi? Śmiało je dodaj!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsamiNoodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami

Pierogi, kopytka, schabowy, bigos… W kuchni polskiej nie brakuje apetycznych frykasów. Mimo to coraz częściej zerkamy z apetytem w kierunku Azji oraz orientalnych receptur. By skosztować tego typu dań nie trzeba ani daleko podróżować, ani stołować się w restauracjach. Spróbuj roślinnych nuggetsów w egzotycznym wydaniu za sprawą przepisu na noodle teriyaki – nie pożałujesz!

Dla kogo?

Sos teriyaki, łączący w sobie słone i słodkie nuty, będzie odpowiadać smakoszom, którzy lubią, gdy na talerzach dużo się dzieje. Połączenie warzyw, makaronu ryżowego i roślinnych nuggetsów w noodlach teriyaki to kompozycja różnorodna, ale bardzo harmonijna.

Na jaką okazję?

Dania makaronowe świetnie sprawdzają się w roli codziennych posiłków. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzenie noodli z nuggetsami roślinnymi z naszego przepisu także nie jest czasochłonne, więc ciesz się nimi w porze lunchu albo kolacji.

Czy wiesz, że?

Kariera sosu teriyaki rozpoczęła się w XVII wieku na terytorium Japonii. Gęsty i ciemny sos doskonale nadaje się do zrobienia wyrazistych marynat, zwłaszcza do pieczonych i grillowanych potraw mięsnych oraz rybnych.

Dla urozmaicenia:

Zaszalej z dodatkami! W woku razem z noodlami teriyaki umieścić można np. różyczki brokułu i kapustę pak choi.