Ogórek smażony z chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ogórek smażony z chili

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 łyżeczki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki obierz, przekrój wzdłuż na połowy, wyskrob nasiona, pokrój w paski i ułóż na talerzu. Odstaw na 20 minut, opłucz i osusz.

Krok 2

Czosnek zmiażdż, imbir zetrzyj, chili i dymki posiekaj. W woku rozgrzej olej, wrzuć podane składniki i smaż przez minutę.

Krok 3

Dodaj ogórki, sos z żółtej fasoli, smaż przez 30 sekund, po czym dodaj 125 ml wody i gotuj na dużym ogniu do czasu, gdy większość wody wyparuje.

Krok 4

Skrop olejem sezamowym. Podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórek smażony z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórek smażony z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórek smażony z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórek smażony z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórek smażony z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórek smażony z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórek smażony z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogórek smażony z chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Pierogi z grzybami
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej