
Składniki
1 łyżka
2 łyżeczki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżeczka
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórki obierz, przekrój wzdłuż na połowy, wyskrob nasiona, pokrój w paski i ułóż na talerzu. Odstaw na 20 minut, opłucz i osusz.
Krok 2
Czosnek zmiażdż, imbir zetrzyj, chili i dymki posiekaj. W woku rozgrzej olej, wrzuć podane składniki i smaż przez minutę.
Krok 3
Dodaj ogórki, sos z żółtej fasoli, smaż przez 30 sekund, po czym dodaj 125 ml wody i gotuj na dużym ogniu do czasu, gdy większość wody wyparuje.
Krok 4
Skrop olejem sezamowym. Podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej