Ogórki małosolne (zaparzane) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ogórki małosolne (zaparzane)

Autor: 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 litry

2 kilogramy

1 sztuka

5 sztuk

10.5 grama

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Małe, twarde ogórki dokładnie myjemy. Na dnie wyparzonego wrzątkiem naczynia o szerokim dnie - garnku lub w przypadku idealnym kamionce - układamy połowę listków. Następnie układamy w nim ogórki, stawiamy je na sztorc, całkowicie, ciasno wypełniając dno. Między nie wkładamy gałązki kopru, ząbki czosnku oraz korzeń chrzanu. Całość przykrywamy listkami chrzanu oraz porzeczki.

Krok 2

Zalewy, jeśli nie wiadomo, jaka dokładnie ilość wody będzie potrzebna, przygotujcie więcej, zachowując proporcje. We wrzątku rozpuszczamy odmierzoną na wadze odpowiednią ilość soli i zalewamy nią ogórki tak, by całkowicie je przykryła. Obciążamy ogórki talerzykiem - by nie uciekały spod zalewy i przykrywamy pokrywką (nie szklaną!) lub zakrywamy ściereczką. Odstawiamy na co najmniej dobę w chłodniejsze i zacienione miejsce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórki małosolne (zaparzane)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórki małosolne (zaparzane)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórki małosolne (zaparzane)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórki małosolne (zaparzane)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórki małosolne (zaparzane)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórki małosolne (zaparzane)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórki małosolne (zaparzane)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogórki małosolne (zaparzane)  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Warzywa z patelni
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej