Składniki
6 sztuk
200 sztuk
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
3 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twaróg przetrzyj przez sito i wymieszaj z mlekiem.
Krok 2
Żółtko utrzyj z cukrem i mieszaj z twarogiem. Dodaj cukier wanilinowy i ucieraj aż powstanie jednolita masa.
Krok 3
Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj potem żółtka i przesianą mąkę i wymieszaj delikatnie.
Krok 4
Na rozgrzaną patelnie wlewamy masę jajeczną i ogrzej na średnim ogniu. Gdy spód omletu będzie zarumieniony przewróć.
Krok 5
Gdy będzie dobrze ścięty ściągamy i wkładamy twaróg.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej